Groene tuin

Ga je aan de slag met energiezuinig wonen en een duurzaam huis? Vergeet de tuin dan niet. Zorg voor een groene tuin met weinig tegels.

Een groene tuin zonder veel tegels is het beste voor jou en het milieu. Levend groen zorgt voor verkoeling in hete periodes en minder wateroverlast in natte periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.

Inheemse soorten

Zorg voor meer groen in de tuin. Zaai en plant inheemse soorten en zorg ervoor dat je ieder seizoen bloeiende planten in de tuin hebt. Op deze manier vinden vlinders, bijen en andere insecten voldoende voeding. Koop het liefst biologische geteelde planten, zaden en bloembollen met een keurmerk. Deze zijn gifvrij waardoor ze de biodiversiteit echt goed ondersteunen.

Subsidie
De provincie Flevoland heeft een subsidie voor het ontharden én vergroenen van tuinen. Lees hier meer.

Je kunt voor meer klimaatadaptieve en biodiverse maatregelen subsidie aanvragen. Zoals maatregelen die helpen om regenwater op te vangen en/of te hergebruiken en maatregelen die zorgen voor meer groen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan groene daken op huizen en schuren, groene gevels en regentonnen en -zuilen. Deze maatregelen zijn nodig omdat het klimaat verandert. Er zijn vaker hardere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit kan overlast veroorzaken, zoals wateroverlast, hitte en droogte. Daarom moeten we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Meer groen op en rond onze woningen helpt om het regenwater beter op te vangen en zorgt voor verkoeling tijdens hitte. Wonen in een groene omgeving is bovendien aantrekkelijk voor mensen en dieren.