Zonnepanelen

Wek je eigen stroom op. Als huiseigenaar is investeren in zonnepanelen vier keer zo rendabel als een spaarrekening.

Wek zelf stroom op via zonnepanelen op je eigen dak. Hiermee zorg je zelf voor voordelige, schone energie.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. In de meeste zonnepanelen zit silicium. De energie van de zon maakt elektronen los in het silicium waardoor spanning ontstaat in een zonnecel. In een zonnepaneel zitten meerdere zonnecellen aan elkaar geknoopt waardoor stroop gaat lopen. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die zonnepanelen maken, wordt omgezet in wisselstroom die uit onze stopcontacten komt. Omdat zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit, werken ze ook op bewolkte dagen al is de stroomopbrengst dan wel minder dan op een zonnige dag.

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter geworden. Tegelijkertijd zijn er ook veel meer verschillende zonnepanelen ontwikkeld: naast blauwe en zwarte zonnepanelen zijn er bijvoorbeeld ook rode zonnepanelen of zonnepanelen die geïntegreerd zijn in een dakpan.

Zonnepanelen koel houden

Zonnepanelen houden van veel licht, maar niet van veel warmte. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 4,5%. Daarom is het belangrijk dat er lucht achter panelen kan stromen om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt. Een groendak of witte dakplaten kan ook zorgen voor koelere zonnepanelen. Ook de omvormer moet niet te warm worden. Bij het kiezen van de plek van de omvormer is de mate van ventilatie dus erg belangrijk.

Vermogen neemt geleidelijk af

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. In die periode neemt de opbrengst ieder jaar moet ongeveer een half procent af. Na 25 jaar is het rendement zo’n 12,5% lager dan in het eerste jaar. Een installateur houdt rekening met deze afname bij het berekenen van de verwachte stroomopbrengst.

Zijn zonnepanelen duurzaam?

Zonnepanelen produceren schone energie waarbij geen CO2 vrij komt. Sommige mensen zijn wel bezorgd over de CO2 die vrijkomt bij de productie van een zonnepaneel. Na twee jaar stroomproductie heeft een zonne-installatie net zo veel energie opgewekt als dat er nodig was bij de productie van het systeem. Bij een gemiddelde levensduur van 25 jaar houd je dus nog 23 jaar milieuwinst over. Wil je nog duurzamere zonnepanelen? Momenteel zijn er ook circulaire zonnepanelen op de markt!

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

 

Veelgestelde vragen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken van woningen zijn geschikt voor zonnepanelen. Er is dus een grote kans dat jouw dak daar ook bij hoort. Er zijn een aantal factoren die bepalen of een dak geschikt is en waar de zonnepanelen het best geplaatst kunnen worden: 

 • De richting van het dak en de hellingshoek. 
 • Hoeveel schaduw er op het dak valt (omliggende gebouwen of hoge bomen). 
 • Hoeveel ruimte er is op het dak om zonnepanelen te plaatsen. 

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:

 • installatiekosten
 • omvormer
 • elektrawerk
 • garantie

Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen. Via deze website van Energieloket Flevoland vindt u een overzicht van leveranciers en bedrijven, waaronder alle Flevolandse aanbieders.

Kijk ook naar keurmerken

Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.

Licht je energieleverancier in

Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

De gemeente wil de bomen voor mijn huis niet kappen, wat nu?

Bomen kappen om zo optimaal gebruik te maken van zonnepanelen is een verkeerde gedachte. De gemeenten zullen dit ook niet toestaan omdat bomen CO2 opnemen en zeer belangrijk zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast bevorderen bomen de verkoeling van de omgeving, zorgt het voor schonere lucht en maakt het de wijk beter qua woonbeleving. Die voordelen zijn groter dan het beetje extra stroom dat de zonnepanelen meer zouden kunnen opleveren.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Hoe zit het met thuis accu’s?

Een thuisaccu vult zichzelf voornamelijk met de opgewekte energie van zonnepanelen. Een thuisaccu heeft vaak het formaat van een cv-ketel en hangt in de schuur of kelder. Een thuisaccu kan stroomuitval in het netwerk opvangen of in de avond gebruikt worden. Op die manier kun je in de avond de overdag geproduceerde energie gebruiken zonder verrekening met de energieleverancier.

Voordelen:

 • Eigen zonne-energie opslaan om later te gebruiken
 • Noodstroom voorziening
 • Gedeeltelijk zelfvoorzienend
 • Mindere belasting van het netwerk

Nadelen:

 • Ruimteverlies
 • Financieel nog niet aantrekkelijk/rendabel vanwege de hoge aanschafprijs en salderingsregeling

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Heb ik gewoon stroom als de elektriciteit uitvalt?

Helaas niet, tenzij je een thuisaccu hebt in combinatie met een geschikte omvormer. Zodra de elektriciteit in het netwerk uitvalt zal de omvormer automatisch uitschakelen. Hierdoor kan die de opgewekte energie niet omvormen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom die de omvormer omzet in wisselstroom. De omvormer zelf heeft echter ook wisselstroom nodig om te functioneren.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in.