Ondernemersverhaal: “Waarom zou je meer energie gebruiken dan je strikt nodig hebt?”

Ben van Gelder over zijn duurzame bedrijfspand.

“De andere club wordt traditioneel verwarmd en gekoeld en de boekhouding toont een verschil van meer dan drieduizend euro per maand”

Woonplaats: Almere, Tussen de Vaarten. Bouwjaar:  2007. Voorlopig energielabel: A. Energiescan: n.v.t. Maatregelen: zonnepanelen, warmte-koude-opslagsysteem.

 

Bijna elf jaar geleden startte De Mix met een warmte-koude-opslagsysteem in het bedrijfspand. Daarmee was dit het eerste fitnesscentrum van Nederland dat daarmee verwarmde. Inmiddels liggen er ook 320 zonnepanelen op het dak, houden zonwering en zonwerend folie het pand koeler in de zomer en is de sportschool bezig alle verlichting naar LED om te zetten. Eind 2019 worden er vier laadpunten op het terrein geplaatst voor de eigen elektrische auto’s én die van de leden. We spraken algemeen directeur Ben van Gelder over zijn duurzame visie.

“Waarom zou je meer energie gebruiken dan je strikt nodig hebt?”

Is duurzaamheid een thema dat leeft binnen uw onderneming?
“Enorm, ik ben daar heel idealistisch in,” zegt meneer van Gelder meteen. “Los van mijn werk houd ik van natuur en ik ben ook duiker. Dus ik denk: hou het zo schoon mogelijk. Dat gaat al lang terug, ook. Toen ik meer dan twintig jaar geleden mijn eerste fitnesscentrum begon, draaide ik meteen de helft van alle TL-buizen los. Niemand bleek daar last van te hebben en het scheelde de helft van de rekening. Ik dacht: waarom zou je meer energie gebruiken dan je strikt nodig hebt? De komende jaren hoop ik opa te worden en ik vind dat wij ouderen de wereld zo netjes mogelijk achter moeten laten voor de volgende generaties. Maar ik moet ook eerlijk zijn: als het wordt voorgerekend dat je met zonnepanelen in 7,5 jaar zo’n investering terug verdient, dan ben ik ook ondernemer hè? En gelukkig zie ik dat ook verspreiden. Mijn broer is ook ondernemer en hij is de grootste klimaatscepticus die ik ken. Toch heeft hij recentelijk via een ondernemerscollectief zeshonderd zonnepanelen aangeschaft voor op zijn onderneming, gewoon omdat hij ziet wat het in de boeken oplevert.”

In hoeverre merkt u dat duurzaamheid financieel interessant is?
“In 2008 hebben we een nieuwbouwpand in Almere neergezet voor onze tweede vestiging waar ik dus die warmte-koude-opslaginstallatie in heb laten bouwen. Ik denk dat wij destijds het eerste fitnesscentrum in Nederland waren dat daarin investeerde. De andere club in Nieuwegein wordt traditioneel verwarmd en gekoeld en de boekhouding toont een verschil van meer dan drieduizend euro per maand. Inmiddels liggen er dus ook driehonderdtwintig zonnepanelen op het dak en dat scheelt ons nog eens duizend euro per maand. Ook zijn we bezig alle verlichting naar led om te zetten: we zoeken voortdurend naar mogelijkheden om energie te besparen. Dit jaar worden ook twee van de drie bedrijfswagens vervangen door elektrische auto’s, dat is mede omdat mijn zoon daar een voorliefde voor heeft.”