”Laat je goed informeren over alle energiebesparende mogelijkheden die er zijn”

Bouwjaar woning: 1994 | Woningtype: 2 onder 1 kap |Energielabel: B 

 

Waarom wilt u aan de slag met energiezuinig wonen?
Onze motivatie was in eerste instantie vooral financieel gedreven. De aanschaf van een elektrisch auto zou ons elektriciteitsgebruik laten ‘exploderen’ zo hadden we berekend. Gemiddeld rijden wij minimaal 25.000 km per jaar. Dit zou resulteren in een extra stroomverbruik van zo’n 5.500 kWh. Na het nodige rekenwerk - ik krijg een reiskostenvergoeding - kwamen we tot de conclusie dat een investering in zonnepanelen snel terugverdiend zou zijn. Dat daarna de brandstofprijzen zo zouden stijgen hadden we natuurlijk niet voorzien. 

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen?
In juni 2021 heb wij 30 zonnepanelen met een piekvermogen van 11,1 kWp op het dak van ons huis laten installeren. Aan de achterzijde zijn 20 panelen op het oosten en 10 panelen, aan de voorzijde, zijn op het westen geplaats. Doordat we nu ook van het gas af willen zal ons toekomstige elektriciteitsverbruik alleen maar nog maar verder stijgen. Daarom hadden wij graag nog meer panelen willen laten installeren maar met 30 panelen was het dak helaas vol. 

Wat heeft u na 1 jaar met deze energiebesparende maatregel bereikt?
De resultaten over het eerste jaar waren met ruim 10 MWh boven verwachting. Mede door de oost-west opstelling heb wij in de zomer het grootste deel van de dag de beschikking over meer dan voldoende eigen opgewekte elektriciteit en kan ik na werktijd ook nog onze elektrische auto met zonne-stroom laden. Verder zijn de grootste energieverbruikers in huis voorzien van timers zodat we die kunnen inschakelen als de kans op zonne-energie het grootst is. Doordat we nog steeds kunnen salderen is het elektriciteitsnet voor ons de ‘batterij’ die het ook mogelijk maakt om in de winter maximaal te profiteren van onze eigen opgewekte energie.  

 Waar wilt u nu mee aan de slag en wat heeft u daarbij nodig?
Ondanks het gebruik van een elektrisch auto hebben wij een energieoverschot. Over het afgelopen jaar was dat zo’n 1300 kWh. Daarnaast is de (onvoorziene) kostenbesparing op benzine gigantisch. We hebben daarom besloten om al deze besparing te gaan investeren in een volgende energietransitie stap. Op dit moment onderzoeken wij de mogelijkheden van een all-electric warmtepomp met een goede warmwatervoorziening. Om dit te kunnen financieren, de kosten zullen ergens tussen €15.000 - €20.000 liggen, attendeerde het Energieloket mij op een   Duurzaamheidslening van de gemeente Dronten. Met een Duurzaamheidslening kunnen wij de totale investering uitsmeren over een periode van maximaal 10 jaar en misschien wel volledig betalen uit de besparing op gas. Daarnaast zijn de voorwaarden en het rentenpercentage gunstig. 

 Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Na de aanschaf van een warmtepomp willen we ons huis verder nog beter isoleren. We streven naar een nul-op-de-meter-woning. Of dit haalbaar is voor een woning uit 1994 zal nog moeten blijken.  

 Heeft u tips of adviezen voor anderen?
Laat je goed informeren over alle energiebesparende mogelijkheden die er zijn. Hou bij de aanschaf van zonnepanelen ook rekening met een stijgend elektraverbruik in de toekomst. De markt voor zonnepanelen is inmiddels behoorlijk ‘uitgekauwd’. Helaas zijn hierin tegenwoordig veel ‘cowboys’ actief die installaties leveren die niet aan de normen voldoen.