Begin klein: bijvoorbeeld led-lampen of apparaten die aan vervanging toe zijn.

Label B. Bouwjaar 2001

 

Op onze ‘to-do’-lijst staat nog een warmtepomp.

Woonplaats: Dronten. Bouwjaar: 2001. Voorlopig energielabel: B

Meneer Simonis aan het woord:

Waarom is het thema energie belangrijk voor u?
Het is mijn manier om een steentje bij de dragen als het gaat om het verminderen van CO2 uitstoot. Van het gas af is andermans feestje, daar kan ik niks aan doen.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u al uitgevoerd?
Ons huis is in 2001 opgeleverd met een door de gemeente verplichte zonneboiler en zonnepanelen. Het huis is goed geisoleerd en heeft dubbelglas. Verder hebben we ondertussen alle lampen vervangen door led-lampen en hebben we recentelijk de koelkast vervangen voor een energiezuiniger exemplaar. Op onze ‘to-do’-lijst staat nog een warmtepomp.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Het was iets wat ik al jaren wilde. Toen ik eindelijk de financiële middelen ervoor had, heb ik het gedaan.

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie?
Ik krijg het er niet uit, als je kijkt naar terugverdien tijd. Toch ga ik voor die warmtepomp, en het liefst ook nog een eigen windturbine, want ik wek te weinig energie op in de winter. Terwijl je dan juist het meeste energie nodig hebt, dus ik wil gewoon het totale plaatje compleet en in orde hebben.

Wat zijn uw geleerde lessen tot nu toe?
Er is behoorlijk veel wildgroei als het gaat om zonnepanelen aanbieders. Veel Chinese merken maar ook veel Europese merken. Dat wordt weinig gereguleerd, want wat is goed en wat is niet goed? Gelukkig zijn er partijen die mensen meer bewust proberen te maken bij bijv. aanschaf van panelen

Wat wilt u andere bewoners mee geven (tips)?
Begin klein. Bijvoorbeeld met led-lampen of je apparaten die aan vervanging toe zijn. En voor de grotere ingrepen, laat je goed informeren. Daarnaast kan ik een elektrische auto zeker aanbevelen.