”Ik wil nu heel erg graag volledig aardgasvrij gaan wonen”

Bouwjaar woning: 1982, Woningtype: Twee-onder-één kap woning, Energielabel: B 

Waarom wilt u aan de slag met energiezuinig wonen?
Vlak voor het einde van 2021 sloten wij een driejarig contract af bij een energieleverancier, net voordat de energieprijzen enorm stegen. In die periode is die energieleverancier failliet gegaan. Dat veroorzaakte voor ons ook flinke problemen. Ons energiecontract is automatisch naar een andere energiemaatschappij gegaan, je hebt daar zelf geen keuze in. Het bedrag dat wij nu per maand aan energie betalen is torenhoog. Ik wil nu heel erg graag volledig aardgasvrij gaan wonen. Door de oorlog in Oekraïne denk ik ook niet dat er toekomst zit in gasgebruik.  

 

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
In de loop van de jaren hebben we ons huis al heel goed geïsoleerd en goed onderhouden. De benedenverdieping wordt volledig verwarmd via vloerverwarming. De bovenverdieping heeft HR++ glas en kunststof kozijnen. In december 2021 is er door het Energieloket een warmtescan uitgevoerd. Daar kwam ons huis keurig uit, daarom heeft ons huis nu ook energielabel B. We weten door de warmtescan ook zeker dat we de stap naar een warmtepomp kunnen maken. 

 

Waar wilt u nu mee aan de slag?
Mijn vrouw en ik willen graag volledig aardgasvrij gaan wonen. In 2018 heb ik me ook al eens georiënteerd op een warmtepomp. Toen kregen we te horen dat het beter was om daar nog een jaar of vier mee te wachten. De tijd is nu wel daar om een volledige overstap te maken. Dit betekent dat we gaan koken op inductie, daarvoor moet de meterkast ook wat aangepast worden. Daarnaast wil ik graag een lucht-water warmtepomp laten installeren en als laatste gaan we ook voor zonnepanelen op ons eigen dak. 

 

Wat heeft u daarbij nodig?
Ik heb geen verstand van warmtepompen en zonnepanelen. Rondom de warmtepomp is mijn enige zorg en wens dat ik op ieder moment van de dag kan douchen. Ondanks dat ik niet veel weet van warmtepompen vraag en lees ik wel heel veel en probeer ik zo goed mogelijk zelf onderzoek te doen. Ik heb al met verschillende installateurs contact gehad en ga verschillende offertes opvragen. Als laatste heb ik contact opgenomen met mijn huidige energieleverancier, hen verteld over onze plannen en gevraagd of zij nog tips of ideeën hebben. 

 

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Mijn vrouw en ik zijn beide 75. We hebben ons huis mooi opgeknapt en hopen hier nog wel 10 tot 15 jaar te wonen. We hebben op de eerste verdieping kunststof kozijnen laten plaatsen, zo hoef ik niet meer de ladder op om de kozijnen te schilderen. Ons huis is straks energiezuinig en onderhoudsvrij.   

 

Heeft u tips of adviezen voor anderen?
Begin met jezelf goed te oriënteren bij vertrouwde partijen. Wij hebben bijvoorbeeld een uitstekende ervaring met een installateur die nu ook warmtepompen installeert. De tip die ik van hem kreeg in 2018 om een paar jaar te wachten klopte precies. Met zo iemand ga ik graag in zee. Daarnaast kregen we een goede recensie van een partij in Lelystad, dat is ook een goed aanknopingspunt. Vraag aan installateurs ook naar de adressen waar ze recent een warmtepomp hebben geïnstalleerd en ga eens met die mensen praten. Vraag altijd een vrijblijvende offerte aan, dat is erg belangrijk. Verzamel wel goede informatie, maar ga niet alle installateurs en verkopers langs. Dan zie je  door de bomen het bos niet meer.