Ontdekte lekjes? “Nou en of,” zegt meneer Van der Wal. Hij lacht erbij. “De daders zijn gevonden: de vrieskist in de bijkeuken en de tweede koelkast in onze garage zijn het lek. De vrieskist is 23 jaar oud en de koelkast misschien nog wel ouder, want die was nog van mijn moeder. Nadat zij was overleden heb ik hem bij ons gezet, omdat de koelkast in onze keuken wat klein is. Die is wel energiezuinig, trouwens. Dat weet ik nu ook.

“Ik liet de vrieskist even open staan en schrok van wat ik zag op de energiemeter”

Toen de boel aan de praat was, ben ik met de energiemeter bij de vrieskist gaan staan. Ik liet deze even open staan en schrok van de grafieken die ik zag op de energiedisplay. Die schoten flink omhoog. Daarna heb ik mijn vrouw gehaald: moet je zien wat-ie doet. Ook zij schrok ervan. Kijk, die vrieskist is oud maar ook 300 liter groot. Hij is voor de helft niet vol en het is een sta in de weg. Ik had al een tijdje twijfels, maar door dit verhaal is ons denken wel aangewakkerd. Nu val ik niet meer in slaap dat het niet hoeft: deze apparaten moeten nodig vervangen worden.”

Dus, volgend jaar staan de koelkast en de vriezer er niet meer?
“Nou, ik denk dit jaar nog wel,” zegt meneer van der Wal meteen. “Eerst eten we de vriezer leeg en daarna gaat-ie uit. Die vriezer gaat hier geen stopcontact meer in! Mijn vrouw spreekt natuurlijk ook mee en we gaan nu kijken naar een nieuwe vriezer met vijf laden. De tweede koelkast gaat ook weg. We gaan kijken naar een nieuwe, maar dan een energiezuinig tafelmodel.”