Energielabel A

Anholts Biddinghuizen bewoner

Woonplaats: Biddinghuizen. Bouwjaar: 1996. Voorlopig energielabel: A. Energiescan: n.v.t.. Maatregelen: zonnepanelen

Meneer Anholts aan het woord

Waarom is het thema energie belangrijk voor u?
We putten onze aarde al te veel uit, Verwarmen deze vervolgens op waardoor veel dingen uit balans raken. We moeten ook nog een toekomst overlaten voor ons nageslacht. Wij proberen waar mogelijk ons steentje in bij te dragen zonder daar al te veel op in te leveren.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u al uitgevoerd?
Wij hebben vloerverwarming op CV, onze ramen zijn vervangen door HR++ glas, energiezuinige apparaten, een wateronderharder geplaatst. Hierdoor hebben wij de helft minder zeep nodig. Zonnepanelen en een zonneboiler. De zonneboiler is gekoppeld aan de CV en wasmachine. Tevens een electra elementer in geplaatst, zodat ik met de overhouden stroom mijn boiler op donkere dagen kan verwarmen.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Het begon met een verbouwing, waarbij ik nadacht wat kan ik anders doen om ook energie te besparen. Het is inmiddels een soort verslaving geworden. Wat kan uit en wat kan ik nog meer doen. Slim voor het milieu en voor mezelf. Mijn zonneboiler was een project waarbij ik zoveel mogelijk rendement uit de boiler wilde halen. Samen met de leverancier heb ik dingen uitgezocht die nog niet bestonden. Dat maakt het mooi en spannend als het dan ook nog werkt.

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie
Ik denk dat er nog heel veel mogelijk is. Er worden al accu’s ontwikkeld die milieu vriendelijk zijn en ook nog eens veel op kunnen slaan. Ik ben er van overtuigd dat we ieder huis energieneutraal kunnen krijgen. Het zal alleen gestimuleerd moeten worden aan de basis. Zodat bedrijven durven te ontwikkelen en consumenten durven te bestellen. Door onduidelijkheid van de overheid kun je nu niet zo veel.

Wat zijn uw geleerde lessen tot nu toe
Er is heel veel mogelijk. Soms al door kleine aanpassingen. Daar moet meer de focus op komen te liggen. Voor een paar tientjes heb je al een onderdeel waarbij de warmte van de wasmachine / douche weer terug gewonnen wordt. Scheelt toch weer.

Wat wilt u andere bewoners mee geven (tips)
Verdiep is in wat er mogelijk is. Laat je adviseren door andere bewoners of door specialisten. Laat berekenen dat een investering iets is wat je terug kunt verdienen en waar je uiteindelijk geld aan over gaat houden. Het is uiteindelijk goed voor je portemonnee en voor het milieu. En als laatste een energie scan maken.