“Het idee dat je wat goed doet en dat je dak leeft, dat spreek mij aan en ik merk dat anderen dat delen”

Meneer Koerts over zijn groene dak.

Een groen dak is natuurlijk heel nuttig, maar ik heb er vooral voor gekozen omdat ik het mooi vind.

Woonplaats: Dronten, De Landmaten. Bouwjaar: 1993. Voorlopig energielabel: B. Energiescan: n.v.t. Maatregelen: groen dak.

Enige weken geleden stapte Bert Koerts ons loket in Dronten binnen met wat vragen over een groen dak. Het proces bleek al in een vergevorderd stadium: offertes waren aangevraagd en Bert houdt, wat dat betreft, niet van onnodig ingewikkeld doen. Inmiddels ligt er op zijn garage en een ander plat deel van het dak een flink stuk groen. Hoewel de “Green Deal Groene Daken” al in de lente werd ondertekend, zien we nog weinig dier-, plant- en insectvriendelijke daken in Flevoland. Een goede reden voor ons om wat vragen aan Bert te stellen. We spraken hem aan de telefoon.

“Platte daken met groen bedekken is een oplossing op de extremere weersomstandigheden die we zien”

 

Waardoor heeft u gekozen voor een groen dak?
“Dat is geleidelijk ontstaan,” zegt Bert na enig nadenken. “Hier en daar had ik het wel eens gezien en het is altijd blijven hangen, of langzaamaan gegroeid. Een groen dak is natuurlijk heel nuttig, maar ik heb er vooral voor gekozen omdat ik het mooi vind. Zo’n grijs dak vind ik gewoon niks. Maar de voordelen spreken me wel aan: het dak gaat twee keer zolang mee omdat de zon niet op het dakleer kan branden, het is koeler in huis, de insecten hebben er voordeel van en er is minder wateroverlast bij stortbuien. Platte daken met groen bedekken is een oplossing op de extremere weersomstandigheden die we zien. Je zou zeggen dat de gemeente of de waterschappen hier aandacht voor hebben.”

Welke stappen heeft u moeten zetten om een groen dak op uw huis te krijgen?
“Dat viel me eigenlijk reuze mee. Toen ik de winkel in kwam, had ik ook al een offerte van een partij die ik op internet had gevonden. Dat bleek een specialist die de hele wereld over reist met dit product. Nou ja, ze doen ook andere dingen, zoals verticaal tuinieren binnen of buitenshuis. Dat is ook echt prachtig, trouwens. Maar ze zijn dus vrij ver op dit gebied. Nadat ik van het energieloket begreep dat er helaas nog geen subsidies of andere stimulerende maatregelen zijn voor groene daken, bedacht ik me wel dat ik daardoor helemaal vrij was in mijn handelen. Dus heb ik het besteld en inmiddels ligt het er alweer een week of twee op. Daarbij kwam ik er dan weer wel achter dat een groen dak onder het lage BTW-tarief valt. Toch een klein voordeel.”

“Een groen dak is natuurlijk heel nuttig, maar ik heb er vooral voor gekozen omdat ik het mooi vind”

 

Was het een ingewikkeld proces vanaf dat moment?
“Het was niet allemaal even makkelijk, nee,” geeft Bert toe. “Maar dat komt vooral omdat ik had besloten om het zelf te leggen. Een paar dagen na mijn bestelling kwam er een busje voor rijden met het materiaal. Helaas was het wat regenachtig weer en daardoor zuigt het materiaal zich vol met water. Het gewicht varieert nogal, afhankelijk van of het nat of droog is. Omdat ik ongeveer 25 vierkante meter heb neergelegd, praat je toch al snel over twee ton dat op het dak ligt. Dat is voor een modern dak ook wel te dragen, ook als er een laag sneeuw op komt te liggen.”

Precies, want hoe weet je of het dak sterk genoeg is?
“Een modern dak moet het gewicht aan kunnen, ook in combinatie met sneeuw. Maar de leverancier houdt daar wel rekening mee. Toch raad ik aan dat wel te dubbelchecken, want het kan behoorlijk aan gewicht toenemen. Ik denk dat je hiervoor ook wel bij de gemeente kunt aankloppen.”

“Een modern dak moet het gewicht aan kunnen, ook in combinatie met sneeuw”

Dat staat genoteerd. Heeft u nog andere tips?
“Nou, ik heb het er dus zelf opgelegd en weet niet of ik dat aanbeveel,” zegt Bert lachend. “In die twee ton materiaal had ik me wel een beetje verslikt. Als dat geleverd is, kom je met twee man en een ladder niet heel erg ver. Dus wie hier aan begint, doet er goed aan om iets voor te bereiden met een liftje en genoeg mankracht. Maar je kunt natuurlijk ook een dealer inschakelen en het laten leggen.”

Was het koeler in huis toen het nog even flink heet werd in de nazomer?
“Daar kan ik nog niet veel over zeggen omdat het work in progress is,” zegt Bert. “Met een groen dak is vier graden koeler in huis, maar dat heb ik nu dus nog niet kunnen beoordelen. We zijn nu toe aan de volgende stap: de vloer eruit en de garage verbouwen tot hobbykamer. Maar het ziet er sowieso frisser uit. Kijk, ik zit veel boven in mijn werkruimte en normaal zit ik tegen grijze daken aan te kijken en nu is dat dus mooi groen. Had ik al gezegd dat ik vooral doe omdat ik het mooi vind?”

Dat was al gezegd, ja. Dus nu: verticaal tuinieren?
“Nou, dat voorlopig nog niet,” stelt Bert lachend. “Of in ieder geval niet op die manier. Ik ben nu wel zelf iets aan het proberen met hangplanten en struiken die langs een pergola groeien. Dat wordt ook mooi groen. Maar tot nu toe krijg ik wel leuke reacties. Mensen zijn best wel geïnteresseerd in mijn project en het materiaal dat ik over had, heb ik uitgedeeld aan familie links en rechts. Het idee dat je wat goed doet en dat je dak leeft, dat spreek mij aan en ik merk dat anderen dat delen.

Wilt u, net als meneer Koerts, kijk of u duurzamer en energiezuiniger kunt wonen?
Kom dan eens langs op een van onze inloopspreekuren voor een maatadvies (locaties en openingstijden) of bekijk op onze website welke maatregelen voor u nuttig zijn. Check, bijvoorbeeld, of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Particulieren kunnen met de module “verbeter uw inzicht” in kaart brengen welke maatregelen de woning energiezuiniger maakt.
Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws, subsidies, financieringen en/of andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief of volg het Energieloket Flevoland op Facebook en Twitter.