“Ik verbruik veel te veel stroom voor een normaal gezin”.

Bewoner De heer Kamermans over de Energiescan

Woonplaats: Dronten (Het Gemet). Bouwjaar: 1991. Voorlopig energielabel: C. Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF. Maatregelen: energiescan.

Meneer Kamermans aan het woord

Waarom heeft u interesse in de energiescan?
Om te weten te komen hoe ik er voor sta. Ik verbruik veel te veel stroom voor een normaal gezin. En sommige dingen zijn aan vervanging toe, dus het is de moeite waard om naar te kijken.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Nog niets. Ik ben wel bezig met het in kaart brengen wat al het apparatuur verbruikt met een speciaal apparaatje, daarmee kan ik zien hoeveel stroom elk apparaat gebruikt.

Waar zou u mee aan de slag willen?
In ieder geval is de CV ketel aan vervanging toe. Dus wat is handig en wat zijn de mogelijkheden? Warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler, of een combinatie? We moeten ook even kijken wat de investering en terugverdienperiode is.

Wat heeft u daarbij nodig?
Iemand met kennis, die weet wat de mogelijkheden zijn en wat het op kan leveren. En financiering, een vergoedingsregeling of een duurzaamheidslening.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Er is nog maar 1 buurman met zonnepanelen op het dak. Verder heb ik daar nog niemand over gehoord.

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Dan is het een volledig geautomatiseerd huis wat veel energie bespaart. Alles is slim afgesteld, wat niet nodig is gebruikt geen stroom. En als ik niet thuis ben, wordt er niks verwarmd. Maar kan het wel binnen 3-4 minuten warm zijn als ik thuis kom.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook nul op de meter willen bereiken?
Ja, als het zou kunnen graag. En als het financieel aantrekkelijk is. Als je daar ook het milieu een beetje mee kan besparen is dat mooi meegenomen.

Wat voor mogelijkheden ziet u met het concept circulair en/of biobased bouwen voor uw eigen huis in de toekomst?
Wij hebben geen verbouwplannen, dus daar kan ik mij nu geen voorstelling bij maken. Maar voor isolatie bijvoorbeeld zou ik het absoluut meenemen in de overweging. Ik sluit geen dingen van tevoren uit.