Waar zit jouw lekje?
Natalie Sturkenboom, actief als eigenaar van sportorganisatie Vitaaloveral in Biddinghuizen, organiseert waar mogelijk buitensport en yoga activiteiten. Niet alleen is zij heel sportief, maar ook actief met het ontdekken van lekjes en energiezuinig wonen. Ze ging twee weken op reis en ontdekte het volgende: “Onze lekjes zijn toch de waterkoker en het koffiezetapparaat. Daarnaast zagen wij het metertje vooral pieken bij de vaatwasser en wasmachine. Onze combimagnetron was trouwens ook nog een verrassing. Wat ook opviel, waren de lampjes in de keuken. In onze aanbouw zitten namelijk halogeen spotjes. In de woonkamer stond geen enkel apparaat aan en toch toonde de energiemeter nog een flink elektriciteitsverbruik. Lekje ontdekt: de halogeen spotjes!”

En nu?
Natalie lacht: “Ja, nu zetten we s ’ochtends koffie en thee en deze gieten we gewoon over in de thermoskan. Het koffiezetapparaat en de waterkoker gaan nu één keer per dag aan, en dat scheelt! We hebben besloten de vloerverwarming voor te programmeren op de momenten dat wij thuis zijn. We kijken ook naar andere opties voor de keukenspotjes. Verder halen we meestal wel alle stekkers uit de stopcontacten die we niet gebruiken. Zo laad ik bijvoorbeeld mijn telefoon ook vaak in de auto al op.”

Was dit een verrassing?
“Het was zeker een verrassing. Ik ben bewust van energie verbruiken, maar het koffiezetapparaat verraste mij echt het meest. Ik schrok ervan. Na een week maakte ik er een sport van. Wat gebeurt als ik dit doe, en wat als ik dat doe? Ik rende op een gegeven moment het hele huis door. Het was erg leuk om te doen!”