“Onze espressohobby is toch wel ons lekje”

Meneer Maris, woningeigenaar, Lelystad

Afgezien van onze espressohobby, gaan we vrij bewust met ons energieverbruik om.

Hans Maris, directeur van De Meerpaal in Dronten, ging op pad met een energiemeter om thuis lekjes te ontdekken. Wat ontdekte hij? Hans Maris: “Het was heel interessant. Het is toch wel goed om bewuster met je energieverbruik bezig te zijn. Wij hebben een aantal jaar geleden zonnepanelen geïnstalleerd. We hadden verwacht dat we minder energiezuinig zouden worden, maar het tegenovergestelde gebeurde. We werden juist zuiniger!”

Waar zit jouw lekje?
“Door zo’n energiemeter neer te zetten, werden we nog bewuster. Het voelt net alsof je ‘onder controle staat’ en dan ga je ineens binnen de lijntjes kleuren. Bij het espressoapparaat moet je twintig minuten wachten tot de druk is opgebouwd. Eigenlijk is dat dus geen energie-efficiënt kopje koffie. Afgezien van onze espressohobby, gaan we vrij bewust met ons energieverbruik om.

“Onze espressohobby is toch wel ons lekje”

Was dit een verrassing?
“Door de energiemeter, zie je direct je verbruik en ben je toch sneller geneigd om de lampen uit te doen en de computer helemaal af te sluiten. Meestal laat je toch even een lampje aan staan, maar door de meter is het een sport om nog minder te gebruiken.” Maris vervolgt: “Misschien is het een tip die iedereen wel geeft, maar wees kritisch met welk apparaat je aanzet. Heb je het echt nodig? En als je niet thuis bent is het slimmer om de boel van de stroom af te halen, omdat het gewoon toch scheelt ten opzichte van stand-by.”

Nog andere lekjes?
Hans Maris ontdekte thuis niet meer lekjes, maar het leverde wel een ander idee op. Hans: “Ik ben wel bij mezelf gaan nadenken over mijn werk: hoe kunnen we de Meerpaal verder verduurzamen? We gaan toch eens kijken of we op nog meer plekken voor led kunnen kiezen en sensoren kunnen plaatsen, zodat het licht niet aan staat als er niemand is. Daar kunnen we echt nog een stap in zetten.”

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen