“Onze oven gebruikt veel meer dan een draaiende wasmachine”

Mevrouw Hobo huurder Dronten.

Lekje ontdekt? “Onze oven is het lek,” zegt mevrouw Hobo meteen. “Over het algemeen gaan we wel bewust met ons energiegebruik om. We hebben overal stekkerblokken met zo’n lampje tussen en die zetten we altijd uit om sluipverbruik tegen te gaan. Maar de oven sprong er wel uit.”

Verrast? “Ja, best wel. We wisten dat hij ouder is dan de rest, want vorig jaar hebben we de koelkast, wasmachine en de vaatwasser al vervangen. Maar de oven komt nog uit 2011. Dat zie je dan ook terug. Onze oven gebruikt veel meer dan een draaiende wasmachine. Volgend jaar gaan we hem vervangen, want dan gaan we over op inductie. De woningbouw maakt de aansluiting voor ons in orde, zodat we alleen de apparatuur hoeven aan te schaffen.

Hoeveel geld lek je weg? “Zover ben ik niet gegaan, dat ik dat helemaal uitgerekend heb. Maar als ik ons gebruik vergelijk met sommige anderen, zijn we sowieso voordelig uit. Wij zijn minder dan honderd euro kwijt aan energieverbruik en onze buren zijn bijna het dubbele kwijt. Dan denk ik: wat doen die mensen?”

Wat zou je voor dat geld voor ‘leuks’ kunnen doen? “Voor ons valt er dus niet zoveel te besparen. Maar die buren? Daarvan denk ik: als je bewuster met je energie om zou gaan, zou je veel meer met de kleinkinderen op pad kunnen gaan.”