“De aarde is geen onuitputtelijke bron die we kunnen blijven consumeren”

En als je met een paar ingrepen kan besparen op het gebruik van energie, waarom niet?

Woonplaats: Dronten. Bouwjaar: 1974. Voorlopig energielabel: C. Soort woning: Tussenwoning

Meneer Visscher aan het woord

Waarom is het thema energie belangrijk voor u?
Fossiele brandstoffen raken op termijn op en welke wereld geven we door aan de toekomstige generatie? En als je met een paar ingrepen kan besparen op het gebruik van energie, waarom niet?

Welke energiebesparende maatregelen heeft u al uitgevoerd?
In 2013 hebben we de achterzijde (onder- en bovenzijde ) voorzien van kunststof kozijnen en HR Glas. De woning kende verouderde houten kozijnen en deels enkel glas en of oud dubbel glas.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Naast een intrinsieke motivatie de aarde voor de toekomstige generatie te behouden kan je door energie te besparen ook besparen op je kosten. In 2013 hebben we de maatregelen zelf betaald. De maatregelen die we dit jaar ondernemen realiseren we door gebruik te maken van de duurzaamheidslening van de gemeente Dronten. Wat je per maand betaald voor de lening, betaal je minder aan je energie leverancier. En je hebt geïnvesteerd in je eigen woning.

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie
De aarde is geen onuitputtelijke bron die we kunnen blijven consumeren. De maatregelen die we nu al kunnen ondernemen staan denk ik nog maar aan het begin van alle mogelijkheden die er zijn. Hoe de toekomst er uit komt te zien weet ik niet maar ik denk wel dat we van energieverbruik naar energieopwekking gaan.

Wat zijn uw geleerde lessen tot nu toe
Er is op internet heel veel (wellicht teveel) informatie te vinden over energiebesparende maatregelen. Je kan niet alles in een keer realiseren. Het is een proces van stap voor stap waar je tijd voor moet nemen.

Wat wilt u andere bewoners mee geven (tips)
Begin met een energiescan van je woning. Het rapport geeft je inzage welke energie besparende maatregelen voor je woning gedaan kunnen worden en wat het rendement van de maatregel is (de verandering).  Zo weet je ook waar je als eerste mee kan beginnen.

Weet je niet precies hoe je moet beginnen? Neem dan eens contact op met het energieloket in je gemeente.