“Van het bespaarde geld zouden wij een weekeindje weg gaan.”

Meneer Broekhuis, VIP, Biddinghuizen.

Overdag hebben we weinig apparatuur aan en zijn we niet thuis.

Erik Broekhuis uit Biddinghuizen ging de uitdaging aan om twee weken lang te speuren naar lekjes in zijn woning. Hij is commercieel trainer en adviseur bij Stijlgroep. Samen met zijn vrouw runt hij ook nog Broekhuis Styling en is hij voorzitter van stichting MFG2.

Waar zit jouw lekje?
Erik: “Ons energielekje zijn de stekkers die we laten zitten in de stopcontacten. We zagen de meter voornamelijk s ’avonds pieken. Dan gebruiken we de koelkast, wasmachine, oven en wasdroger. Ook het koken vond ik verrassend om te zien. Vooral wanneer er verschillende pitten aangingen en je de meter zag stijgen. Het verbruik is echt bewustwording. Overdag hebben we weinig apparatuur aan en zijn we niet thuis.”

Was dit een verrassing?
Erik vertelt enthousiast verder: “Via de energiemeter krijg je zicht op het verbruik maar ook in de euro’s! Het verbruik voor elektra is momenteel 5 eurocent per uur. Maar een piek in het weekend zit al gauw op 99 eurocent” zegt Erik. Hij vervolgt: “Dit is zo gaaf om te zien. Het was even uitzoeken, maar over de hele week geven wij aan elektriciteit en gas 21,35 euro uit. Met als piek 3,64 euro op de zaterdag. Dan is het hele gezin thuis.

Wat voor leuks zou je met dat geld kunnen doen?
“Nou, dat is toch best wat als je dat voor een heel jaar opspaart! Wij zijn ons als gezin heel bewust dat alles geld kost. Als je kunt besparen, dan houd je geld over. Van dat geld zouden wij lekker een lang weekend weg gaan of een weekje op vakantie! We proberen daarom om duurzaam- en energiezuinig te leven.” Erik geeft wat tips: “De verwarming staat overdag laag, en gaat rond een uur of 4 pas via de automatische klok aan. Het is dan lekker warm als we thuis komen. Daar bespaar je ook mee! We hebben een huis met rolluiken, die we omlaag doen zodat we op die manier bijdragen aan de isolatie en een lagere energierekening van je woning.”