Energierekening omlaag? Wat biedt een hybride warmtepomp

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden om woningen te verwarmen. Wat betekent het besluit van het kabinet voor u?

 

Het besluit betekent dat per 2026 (hybride) warmtepompen de norm worden voor woningen die niet op een warmtenet worden aangesloten. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie geeft daarbij aan dat warmtepompen goed zijn voor de energierekening en het klimaat. Wel geeft minister van BZK Hugo de Jonge in een kamerbrief (link) aan dat er een uitzondering wordt gemaakt voor woningen die niet geschikt zijn. Wat dit precies inhoudt is nog niet bekend.

Wanneer is de hybride warmtepomp geschikt?

Een belangrijke vraag is natuurlijk voor welke woningen zo’n hybride warmtepomp geschikt is. Vanuit het perspectief van bewoners spelen vooral vier overwegingen:

  • Wat levert het financieel op?
  • Hoeveel ruimte kost het in huis?
  • Is de buitenunit goed in te passen, zowel qua ruimte als geluid?
  • Hoe weet ik of er warmtenet in mijn wijk komt?

Hoe snel de investering in een hybride warmtepomp is terugverdiend hangt af van verschillende factoren zoals de kosten van het apparaat inclusief installatie, de energietarieven, het rendement van de warmtepomp, en het aandeel dat de warmtepomp kan overnemen van de cv-ketel op gas. De hybride warmtepomp verdient zichzelf vrij snel terug met een hoge gasprijs, een redelijk geïsoleerd huis en bovengemiddeld hoog gasverbruik. Bij het Energieloket Flevoland kunnen wij u hier meer inzicht in bieden.

Wat is een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kun je jouw huis verwarmen met minder aardgas. De warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis. Nog 2 voordelen: je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag! Laat je informeren bij het Energieloket Flevoland www.energieloketflevoland.nl

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is een goede tussenstap naar een huis zónder aardgas.

Wooncomfort omhoog én energierekening omlaag: Energieloket Flevoland helpt  
Wil je meer informatie over de hybride warmtepomp? Kijk dan op www.energieloketflevoland.nl bij het thema ‘hybride warmtepomp’. Of stel je vraag via chat, mail ([email protected]) en telefoon (0320-252004). Of kom langs bij een van onze inloopspreekuren.

Wil je op de hoogte blijven van het energienieuws en andere zaken? Meld je dan aan op de nieuwsbrief of volg ons via  Instagram  Facebook en Twitter.