Kun je met zonnepanelen besparen op de gasrekening?

Veel Flevolandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Met zonnepanelen benut je jouw dak om zelf schone en voordelige elektriciteit op te wekken. Maar kun je met zonnepanelen ook besparen op de gasrekening? Neem contact op met de samenwerkende Energieloketten in Flevoland.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Ze hebben dus geen directe invloed op de hoogte van je gasrekening. Met de huidige hoge gasprijzen krijgt het Energieloket regelmatig vragen over hoe je zonnepanelen inzet om ook op gas te besparen. Je kunt in je huis wel degelijk een aantal dingen zo aanpassen dat je zonnepanelen helpen om gas te besparen. Er zijn ook manieren waarop je dit beter niet kunt doen.

Koken op inductie
Veel Flevolanders koken nog op gas. Stap je over op inductie dan gebruik je elektriciteit in plaats van gas als warmtebron. Je gaat hierdoor minder gas verbruiken, maar wel meer elektriciteit. Met zonnepanelen kun je dit hogere elektriciteitsgebruik compenseren.

Stap over op een andere manier van verwarmen
Het grootste deel van het totale gasverbruik van woningen gaat naar verwarmen. Overstappen op een anderen manier van verwarmen is daarom de beste manier om flink te besparen op gas of om aardgasvrij te wonen. Dit kan door een hybride of all-electric warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of de bodem en gebruikt hiervoor elektriciteit. Met een warmtepomp zal je elektriciteitsverbruik wel flink stijgen. Met zonnepanelen kun je ook dit hogere elektriciteitsverbruik compenseren.

Waar moet je op letten?
Wil je zonnepanelen en denk je ook aan de aanschaf van een warmtepomp? Laat dit dan weten aan de installateur. Meestal leggen installateurs genoeg panelen om je huidig elektriciteitsverbruik af te dekken. Maar met een warmtepomp zal je verbruik toenemen. Het is goed als de installateur daar rekening mee kan houden. Nog niet iedere woning is klaar om over te stappen naar verwarmen via een warmtepomp en sommige woningen worden in de toekomst aangesloten op een warmtenet. Neem contact op voor advies op maat.

Doe het niet: verwarmen met elektrische kachels
Het lijkt een goed idee om als je zonnepanelen hebt, de gaskraan dicht te draaien, wat elektrische kachels te kopen en die te gebruiken om je huis te verwarmen. Dit is geen goed idee. Elektrische kachels verbruiken heel erg veel stroom. Je zet ze meestal aan in de winter en zonnepanelen minder stroom opwekken. Een warmtepomp wekt veel efficiënter warmte op. Voor de compensatie van elektrische kachels heb je tientallen zonnepanelen nodig. Zo’n groot dak heeft bijna niemand.

Voor meer informatie neem contact op met de samenwerkende Energieloketten Flevoland

Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!