“Al jaren denk ik bij mezelf: ik moet iets met zonne-energie”

Lelystad – Botter – 1983 – energielabel C.

In de afgelopen vijfendertig jaar is de woning wel onderhouden en in de jaren-90 is de vloer geïsoleerd. De vraag is wel: wat is er verder mogelijk?

Woonplaats: Lelystad, Botter. Bouwjaar:  1983. Voorlopig energielabel:  C. Energiescan:  volgt binnenkort. Maatregelen: zonnepanelen.

 

 

In samenwerking met de gemeente Lelystad heeft het Energieloket Flevoland de winactie “energiescan” georganiseerd. Uit de deelnemers zijn vijftien bewoners geselecteerd voor een energiescan. Wie zijn die winnaars en wat verwachten ze van zo’n scan?

Mevrouw Van Mullem woont aan een drielaags hoekwoning met een schuin dak uit 1983, in de Botter (Lelystad). Ze kent de woning door en door, want ze is de oorspronkelijke bewoner. In de afgelopen vijfendertig jaar is de woning wel onderhouden en in de jaren-90 is de vloer geïsoleerd. De vraag is wel: wat is er verder mogelijk?

Waarom werkt u mee aan deze energiescan?
“Altijd leuk om tips te krijgen hoe je je huis beter kunt isoleren,” zegt mevrouw van Mullem. Leuk? “Ja, leuk dat het je geld oplevert. Of gaat kosten, natuurlijk, dat is maar hoe je het bekijkt.”

“Ik hoop dat er nog wat te besparen valt”

Welke verwachting is er van deze energiescan: wat hoopt u te kunnen zien?
“Eerlijk gezegd weet ik dat niet,” zegt de Lelystedeling. “Ik hoop dus dat er nog wat te besparen valt. Aan de onderkant van mijn vloer zit al isolatiemateriaal geplakt. Vuistdik ongeveer, al weet ik dat niet precies. Dat heb ik ook laten doen, want in de kruipruimte kom ik liever niet, met al die spinnen en ander ongedierte. Bij de bouw werd destijds verkondigd dat de spouwmuren goed geisoleerd werden, dus ik mag hopen dat die de warmte voldoende vasthouden.”

Waar verwacht u te kunnen verbeteren?
“Dat hoor ik graag van degene die langs komt,” gooit mevrouw er stellig in. Ze vervolgt: “Beneden hebben we dubbelglas in de woning, maar boven is dat enkelglas. Toch stoken wij boven alsnog nauwelijks, dus dat is op zich prima zo. Beneden zou misschien beter kunnen, maar ja, zolang deze kozijnen het volhouden blijft het er waarschijnlijk zo in zitten.”

Bent u bezig met dit thema?
“Ja, voor mij leeft het wel,” zegt mevrouw. “Al jaren denk ik bij mezelf: ik moet iets met zonne-energie. Maar ik wacht nog op ramen die eraan schijnen te komen. Daar heb ik een jaar of twee geleden over gelezen en dat lijkt me mooier dan de huidige panelen op je dak. Maar behalve het optische heeft het ook te maken met gedoe. Daarom heb ik ze ook niet genomen. Ik wil best dingen doen, maar het moet wel gebruiksvriendelijk zijn. Het kan toch weer kapot en voor je het weet heb je dan gedoe. Volgens mijn buren valt dat allemaal reuze mee, maar voor mij is het een hobbel.”

Heeft u in het verleden gekeken naar energiebesparende maatregelen?
“Waar ik lang geleden een keer achter schelpen aan gegaan,” graaft mevrouw van Mullem in haar geheugen. “Onder de woning zit vrij vaak vocht. Ik had gehoord dat je dan schelpen in de kruipruimte kunt laten storten om daar iets aan te doen. Maar later hoorde ik weer dat het allemaal niet zou helpen, dus toen heb ik er uiteindelijk toch maar van af gezien.”

Is het huidige verbruik in kaart gebracht?
“Ja, denk het wel. Laatst heb ik mijn dertig jaar oude koelkast vervangen, dus daar verwacht ik wel een aardige bezuiniging. Over het algemeen zijn wij niet echt royaal met energie, maar ja: met alle computers, tablets en telefoons gebruik je natuurlijk wel het nodige.”

Niet iedereen wint een energiescan, maar dat is geen punt. Loop eens binnen tijdens een van onze spreekuren om te kijken wat er voor u mogelijk is. Online kunt u de module Verbeter uw huis doorlopen of meer bewonersverhalen lezen. Dat geeft al heel veel informatie. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief.