“Alle warmte lekte weg door de garagedeur”

Lelystad – Mevrouw Weener – Woningeigenaar.

Als nu telkens het keukenlicht uitgaat, dan gaat de koelkast ook uit! De lichtjes staan dus altijd aan.

Waar zit jouw lekje?
We vroegen Diny Weener, beleidsmedewerker bij Provincie Flevoland naar haar lekjes in haar woning in Lelystad. Diny: “Even denken hoor. Oh ja, ik weet er wel één! Ik denk dat ik inderdaad een energielekje heb. Mijn man heeft ooit een extra stopcontact aangelegd om de koelkast te verplaatsen. Als nu telkens het keukenlicht uitgaat, dan gaat de koelkast ook uit! De lichtjes staan dus altijd aan. Het is wel Led-verlichting, maar toch wel een lekje.”

Nog meer onontdekte lekjes?
“We hebben onlangs onze garagedeur geïsoleerd. Dit bleek echt een enorm warmte lek te zijn. We gebruikten de garage voorheen alleen als berging, maar nu niet meer. We hebben vloerverwarming, maar we vroegen ons op een gegeven moment af of deze het wel deed. Wat bleek? Alle warmte lekte weg door die deur. Inmiddels is het dicht gemaakt en hebben we een aangename en leefbare ruimte.”

Diny vervolgt: “We wonen in een vrij nieuw huis, gebouwd in 2002. De woning is dus goed geïsoleerd en heeft mooie grote ramen. Als het warm is, is de zon onze natuurlijke verwarming. Dat is heerlijk. We hebben ook twee bomen voor de koelte geplaatst, dus dat maakt het bij veel warmte ook aangenaam. Verder wassen we altijd op 30 graden en gebruiken we energiezuinige programma’s en de eco-stand. Dit geldt ook voor de vaatwasser. Douchen doen we eigenlijk nooit zo lang, dat zit dus goed. Verder gebruiken we alleen maar duurzame verlichting. Ook hebben we een automatische schakelaar op de thermosstaat van de verwarming.”