“De wasdroger en halogeenlampjes zijn onze lekjes”

Meneer Brouwer, VIP, Lelystad

De spotjes hebben hallogeen lampjes, dus daar schoot de energiemeter wel van in het rood. Wat daarentegen harstikke mee viel, was het verbruik van de airco.

Waar zit jouw lekje?
Rob Brouwer, eindredacteur bij Omroep Flevoland ging enthousiast op reis in zijn woning in Lelystad om lekjes te ontdekken. Rob: “We hebben kleine lekjes ontdekt. Deze lekjes schoten niet echt in het rood, maar wel flink in het oranje. Dit betekent op de energiemeter dat je best veel energie op dat moment gebruikt. Dit was voornamelijk de wasdroger. De wasmachine viel eigenlijk best mee. Verder vielen de inductie kookplaat, waterkoker en de spotjes in de keuken op. De spotjes hebben hallogeen lampjes, dus daar schoot de energiemeter wel van in het rood. Wat daarentegen harstikke mee viel, was het verbruik van de airco. We hebben deze even vol aangezet, maar het stroomverbruik was echt minimaal. Dit kostte rond de 4 eurocent. De airco hebben we destijds voor een flink bedrag aangeschaft, omdat het type kwalitatief beter zou zijn. Het loont dus echt, want hij is echt zuinig.”

“De wasdroger en halogeenlampjes zijn onze lekjes”

Was dit een verrassing?
“Ja eigenlijk wel. De halogeenlampjes in de keuken waren een tegenvaller, net zoals de wasdroger. Maar de airco was daarentegen juist een meevaller. Het hoogste verbruik was rond de 1 euro. Op dat moment stonden er meerdere dingen aan. Ook hebben wij een NAS server in de kast. Deze blijft ook in het groen en is dus zuiniger dan wij dachten.”