“De waterkoker: daar stop je al snel een liter in, terwijl je maar een halve liter nodig hebt”
Lelystad – Meneer Van den Berg – Woningeigenaar
Voor alle apparaten geldt dat ze pas aan gaan als ze gebruikt worden.
Lekje gevonden? “De waterkoker is echt een goed voorbeeld: daar stop je al snel een liter in, terwijl je maar een halve liter nodig hebt. Door die energiemeter ga je ineens opletten dat je niet meer water in de waterkoker stopt dan je nodig hebt.” Nog meer lekjes? “Er zijn natuurlijk altijd lekstromen, maar ze vallen me reuze mee,” zegt meneer van den Berg uit Lelystad. “Als ik ’s ochtends opsta gebruik ik zo’n 86 watt en dat is mijn lekstroom. De verbruikers zijn dan het glasvezelmodem, ons televisiemodem, de pompen voor de vloerverwarming en de cv, de koelkast en de diepvries. Dat zijn allemaal apparaten die áltijd spanning gebruiken. Voor de rest wordt alles bij ons thuis uitgeschakeld. Als een apparaat uit kan, staat het uit: de tv staat hier nooit op standby en ook de computer gaat uit. Voor alle apparaten geldt dat ze pas aan gaan als ze gebruikt worden.”
“Als een apparaat uit kan, staat het uit”
Verrast? “Het is mijn vak geweest, dus voor mij niet echt. Om het gebruik zo zuinig mogelijk te houden, hebben we al heel lang led-lampen in huis. De verrassing zit hem er voor mij in dat je het ziet. Als je de magnetron aanzet, zie je het verbruik goed oplopen. Ik vind dat mooi, want je gaat er daardoor toch scherper op letten.
Hoeveel geld lek je weg?
“Als je die 86 watt lekstroom afrondt, kom je op ongeveer 60 kilowatt per maand. Dat is vergelijkbaar met twaalf euro per maand, dus een kleine honderdvijftig euro op jaarbasis. Dat tikt toch wel aan.”