“De waterkoker, oven en magnetron zijn onze energieslurpers!”

Lelystad – Gedeputeerde Fackeldey – Woningeigenaar.

Een waterkoker hoeft niet vol.

Waar zit jouw lekje?
Jop Fackeldey, gedeputeerde energietransitie voor de provincie Flevoland, ging ook op pad met de energiemeter. Jop: “We hebben onze woning niet zo heel lang geleden goed aangepakt door deze goed te isoleren en het aanleggen van vloerverwarming. ‘Grote lekken’ zijn er dus niet meer. Maar met kleinere lekjes zijn wij wel geconfronteerd. En dat was wel een eyeopener voor ons eigen gedrag.” Jop: “We zagen dat de lekjes vooral bij de keukenapparaten zitten. Vooral de waterkoker, oven en magnetron zijn onze energieslurpers! Onze gasrekening is vrij laag, dus daar zit geen lekje.”

Was dit een verrassing?
Jop: “We hebben de energiemeter op onze eettafel geplaatst. Zo werden we telkens geconfronteerd met eventuele energiepieken en kregen we goed inzicht van ons verbruik, gekoppeld aan onze gewoonten hierin. Je kijkt er namelijk zo toch vaker naar dan je denkt. Je bent je opeens ontzettend bewust. We wonen nu sowieso met z’n tweetjes thuis, geen pubers in huis scheelt ook weer in verbruik. Dat is één ding wat zeker is. Maar wat wij ons niet hebben gerealiseerd is dat zo’n waterkoker altijd wel heel makkelijk is, maar dat je niet een hele kan vol hoeft te koken. Je kookt meestal te veel, een klein beetje is eigenlijk al voldoende!”

En Jop ontdekte nog meer in zijn huis. “We hebben overal spaarlampen, daar zit geen lekje. Maar de stofzuiger was nog wel een verrassing. Ook hebben we naar het sluimerverbruik gekeken, maar dit viel mee. Vooral die waterkoker viel me toch wel het meeste op!”

De energiemeter toont niet alleen waar je energie weglekt, maar ook hoeveel geld je daardoor weglekt. Jop: “We draaien meestal wasjes als de zon schijnt, omdat we dan buiten de was kunnen drogen. En de droger is sowieso ingesteld op een lagere tempratuur. We gebruiken altijd wel energiezuinige programma’s en eco-standen. Dit verschilt niet alleen in energieverbruik, maar ook in geld. Op de energiemeter zie je gelijk hoeveel geld je kunt besparen. Je weet het eigenlijk al wel, maar je ziet het nu ook.”