“De zomer moet nog beginnen en ik ben al aan het terug leveren”

Lelystad – Jagersveld – 1972 – energielabel D.

Meneer vertelde dat hij er een flinke verbouwing op had zitten. Hoog tijd om daar eens wat extra aandacht aan te besteden.

Woonplaats: Lelystad, Jagersveld. Bouwjaar: 1972. Voorlopig energielabel: D. Energiescan: nee. Maatregelen: zonnepanelen.

 

 

Enige tijd geleden stapte de betrokken Lelystedeling Rob Korff de duurzaamheidswinkel binnen. En zoals dat gaat met betrokken mensen, ontstond er al snel een gesprek. Meneer vertelde dat hij er een flinke verbouwing op had zitten. Hoog tijd om daar eens wat extra aandacht aan te besteden.

“Renovatie: van garage tot ‘Ut Bijhuis’”

“Ik woon op Jagersveld en dat is de oudste villawijk van de stad,” begint Rob. “Wat mij betreft is het misschien ook wel het mooiste stukje Lelystad. Maar in ieder geval is het een van de eerst aangelegde stukjes. De wijk ligt aan de beginweg en die naam heeft het natuurlijk niet voor niets.”
Zestien jaar geleden werd de familie Korff de tweede bewoner van het pand. Op zo’n vijftien meter van de woning stond een losse garage die nooit in die functie in gebruik is genomen. Omdat Robs vrouw een onderneming startte en daarvoor een werkplek nodig had, besloten ze de garage om te bouwen tot een mulitfunctionele ruimte. De verbouwing werd een totale renovatie, waarbij meteen de hedendaagse standaard voor woningisolatie is meegenomen. Ook niet onbelangrijk: het pand kreeg de naam ‘Ut Bijhuis’, wat binnen Lelystad een op een zekere bekendheid mag rekenen.
“In ongeveer een jaar tijd hebben we de ruimte van ongeveer vijfenzestig vierkante meter opgeknapt. Dat is dan vanaf de eerste gedachte tot de oplevering,” licht Rob de renovatie toe. “Zelf heb ik de garage helemaal gestript, totdat zo’n beetje alleen de muren en het dak er nog opzaten. Daarna heeft een goede aannemer uit de wijk de opbouw gedaan, van de isolatie tot de meterkast.”
Zes maanden geleden heeft Rob de verbouwing afgerond door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.

“De zomer moet nog beginnen en ik ben al aan het terug leveren”

“Vooraf had de aannemer wel aangegeven dat je bij zo’n grote verbouwing altijd tegen onverwachte dingen aanloopt,” zegt Rob over de verbouwing. “Het budget moet je niet uit het oog verliezen. Daar hebben we dan ook regelmatig over om de tafel gezeten. Maar goed, sommige dingen wil je dan toch aangepast hebben, zoals je lichtplan.”
Toch klinkt Rob opgewekt over het resultaat. Het is aangename ruimte geworden en er is voelbaar minder warmteverlies dan in de rest van de woning. Dat is terug te zien op de energienota van afgelopen winter. Verder kookt meneer Korff al jaren op inductie en is negentig procent van de verlichting inmiddels vervangen door LED. Ook zijn er op het platte dak van bijgebouw tien zonnepanelen gelegd.
“De panelen zijn nu een half jaar in gebruik, dus de gunstigste periode heb ik nog niet meegemaakt,” vertelt Rob over de zonnepanelen. “Bovendien is dit een vrij groene omgeving, met hoge bomen om het huis. Mijn zoon heeft ook tien panelen en hij wekt meer op dan ik. Maar toch: de zomer moet nog beginnen en ik ben al aan het terug leveren. Hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, weet ik natuurlijk pas aan het eind van het jaar, maar tot nu toe ben ik zeer tevreden. Ik zie nu al dat het rendement hoger gaat uitpakken dan rente op de spaarrekening.”

“We kunnen natuurlijk met oogkleppen op door blijven gaan, maar dat is onzin.”

Al met al is Rob blij met de keuzes die gemaakt zijn. Volgens hem speelt energie een grote rol.
“Voor onszelf, maar ook voor de omgeving. Voor het behoud van wat we hebben,” zegt hij. “Wat wij aan fossiele brandstof gebruiken heeft een weerslag op het milieu. Zodanig zelfs dat er een versnelling plaatsvindt van gebeurtenissen die we graag anders zien. Als iedereen daar individueel een steentje aan bijdraagt, kan dat niet verkeerd zijn. Ik bedoel: we kunnen natuurlijk met oogkleppen op door blijven gaan, maar dat is onzin.”

Wat dat betreft hoopt Rob dan ook de individuele maatregelen een sneeuwbal aan de gang brengen die alleen maar groter wordt. Gekeken naar de technologische ontwikkelingen kan dat, volgens hem, niet anders. Dat is positieve voorbeeld aan de omgeving, mag wat hem betreft opgepakt en doorgegeven worden. En Rob zelf? Die heeft een flinke verbouwing achter de rug en verlegt de komende tijd zijn aandacht naar zijn voorzitterschap van een whisky-club. Dat kan, want hij zit er warmpjes bij.

En u dan?

Heeft het verhaal van Rob Korff u geïnspireerd en wilt u weten wat er mogelijk is om uw woning te verduurzamen? Doorloop dan eens rustig de module Verbeter uw huis op onze site. Of kom eens langs op een van de inloopspreekuren van het Energieloket Flevoland. Actuele informatie over locatie en openingstijden treft u op onze contactpagina. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief.