“Energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Het is daarom belangrijk om het huis goed te isoleren”.

Jelle Hijmissen (CDA, Lelystad) is de challenge aangegaan: “Ontdek je lekje!” hij heeft handige tips ontdekt om energie te besparen. Lekjes ontdekken levert energiebesparing én financieel voordeel op.

Waar zat jouw energielekje?

Jelle viel het op dat het stroomverbruik omhoog ging op het moment dat de waterkoker of de tv aanging. Jelle vertelt: “Het is opvallend om te zien dat het verbruik direct afneemt wanneer de pan van de inductie kookplaat wordt gehaald tijdens het pannenkoeken bakken”.

Was dit een verrassing?

Er waren geen grote verrassingen voor Jelle. Wel was het leuk om te zien dat de kinderen er leuk mee aan de slag gingen.

Wat ga je doen om je lekje te dichten?

Bij Jelle thuis is er bewust gekozen voor de aanschaf van zuinige apparaten. Daarnaast worden alle stekkers ook zoveel mogelijk uit het stopcontact verwijderd. Ook de aanschaf van zonnepanelen bespaart energie. Jelle geeft aan: “Door de zonnepanelen zie je soms niet goed waar de energielekjes zitten omdat de zonnepanelen dit opvangen”.

Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?

Jelle vertelt: “Energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Het is daarom belangrijk om het huis goed te isoleren”. Daarnaast geeft Jelle aan dat het goed is om middelen ter beschikking te stellen voor energiebesparingsmaatregelingen en het verhogen van de bewustwording.