“Je lekt stroom via je baseload”

Lelystad – Meneer Boers – VIP.

Maar wat ik ontdekte is je ‘baseload’. Dat is de stroom die je verbruikt als je denkt dat alles uit is. Ofwel je ‘sluipverbruik’.

Willem Boers, bestuurslid bij de afdeling Oostelijk Flevoland van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, ging op pad in zijn woning in Lelystad.

Lekjes ontdekt?
Willem: “Ik heb zeker lekjes ontdekt! Kijk, het verbruik van de waterkoker en wasmachine, dat is natuurlijk geen verrassing als je ze gebruikt. Maar wat ik ontdekte is je ‘baseload’. Dat is de stroom die je verbruikt als je denkt dat alles uit is. Ofwel je ‘sluipverbruik’. Bij ons was dit 100 Watt per uur. Als je dit gaat berekenen, is dat 100 Watt x 24 uur per dag x 365 dagen x € 0,22 = E192 per jaar. Zo weet je al gauw wat je kunt besparen in euro’s. Dat is dus een leuke en makkelijke berekening! Echt iets om bij stil te staan.”

“Je lekt stroom via je baseload”

Willem vervolgt: “Het is leerzaam om een tijdje je verbruik in de gaten te houden. En niet alleen overdag. Maar ook als je naar bed gaat. Wat verbruik je s ’nachts als je niks gebruikt? Je moet dus echt eigenlijk 24 uur je verbruik in kaart brengen voor een goed beeld. Dan denk je namelijk “Hey, ik heb alles uit, maar toch niet!” Dat vond ik de grootste ontdekking die ik heb gedaan en viel mij het meest op. Eerst stonden alle apparaten altijd op stand-by. Maar als we nu geen gebruik maken van die apparaten, gaat alles gewoon uit. Overdag ben je natuurlijk met apparaten bezig en staat dit even aan. Maar als je slaapt of weg bent, zetten we nu alles gewoon uit. Je hebt dan toch geen kWh nodig.”

Willem heeft nog een tip: “Als je kookt met een inductie plaat en je kookt water: zet zodra het water kookt, de stand weer lager. Van bijvoorbeeld 9 naar 6. Je hoeft namelijk niet met vol vermogen een eitje te koken. Je ziet dan namelijk de meter zo weer terugspringen van 1200 Watt naar 600 Watt. Dat is gewoon de helft minder en dus best veel! De meter is een handig hulpje om je goed inzicht te geven hoe je elektriciteit nuttig gebruikt en zo min mogelijk verspilt.”