“Kan ik zonnepanelen om onze dakkapel heen zetten of heb ik dan last van de schaduw?”

Lelystad – Wijngaard – 1974 – energielabel C.

Toen mijn zoon op zichzelf ging, kwam hij erachter dat het toch wel veel geld kost, allemaal.

Woonplaats: Lelystad, Wijngaard. Bouwjaar: 1974. Voorlopig energielabel: C. Energiescan: nee. Maatregelen: isolatie en zonnepanelen

 

In samenwerking met de gemeente Lelystad heeft het Energieloket Flevoland de winactie “energiescan” georganiseerd. Uit de deelnemers zijn vijftien bewoners geselecteerd voor een energiescan. Wie zijn die winnaars en wat verwachten ze van zo’n scan?

Een van de winnaars van een energiescan is de familie Willemsen. De familie woont al ruim vijfentwintig jaar in een tussenwoning (1974) aan de Wijngaard te Lelystad. Voorheen met z’n zessen, maar inmiddels nog maar met z’n tweetjes. Het energieverbruik is alleen al daardoor met zo’n zestig procent gedaald.

“Als gezin groeit, groeit je energiegebruik met je mee,” zegt de gepensioneerde Sam daar lachend over. “Dat besef je eerst niet, maar je daar kom je gewoon achter. Ik denk dat het er ook gewoon een beetje bij hoort, hoor. Vooral met drie dochters: dat doucht altijd wat langer. Maar ook toen mijn zoon in Amsterdam ging wonen, kwam hij er ook achter dat het toch wel veel geld kost, allemaal. En dat je met kleine, simpele dingen veel kunt doen. Kijk, voorheen was ons huis net een kerstboom: op elke etage brandde er wel twee, drie lampen. Nu branden er door het hele huis twee, ’s avonds.”

Waarom werkt u mee aan een energiescan?
“Energiebesparende maatregelen zijn waardevol voor mijn huis. Het kan de waarde vasthouden óf laten stijgen. Als het ooit verkocht wordt, wil ik daar een leuk energielabel aan hangen. Daarom blijven wij wel vernieuwen aan de woning.”

Wat verwacht u van zo’n scan?  Wat hoopt u uit deze scan te kunnen opmaken?
“Ik denk wel dat we goed bezig zijn, gezien ons energieverbruik,” zegt Sam stellig. “We hebben stukje voor stukje de woning verbeterd, qua isolatie. Want verspillen is gewoon zonde. Toch hoop ik wel dat we een stapje verder komen met zonnepanelen. Dat willen we al een tijdje, maar door onze dakkapel is dat een ander verhaal. Kan ik daar zonnepanelen omheen zetten? Hoeveel last heb je van de schaduw? Misschien kan de adviseur daar meer over vertellen.”

“Kan ik zonnepanelen om onze dakkapel heen zetten of heb ik dan last van de schaduw?”

Wat is er al gedaan aan de woning?
“Ooit zijn we begonnen met de vloer laten dichtschuimen. Dat was een actie destijds, maar een van de buren had dit ook al gedaan. Later hebben we op de zolder voor en achter de dakkapel gerenoveerd. Er is beter isolerend kunststof geplaatst met HR+-glas. Ook op één hoog hebben we dat later gedaan. Daar kun je ’s ochtends niet naar buiten kijken: vroeger zat er condens aan de binnenkant van het raam, omdat het vocht de koudste plek opzoekt. Sinds de nieuwe glazen zit dat condens buiten. Als laatste hebben we vorig jaar de spouwmuur laten isoleren. Toen daarna de eindafrekening kwam, gingen we maandelijks dertig euro omhoog. Daar was ik wel pissig om. Later ga je je dan wel realiseren dat die stijging zónder die isolatie veel hoger was geweest, natuurlijk, maar toch voelt het zuur.”

Is het huidige verbruik in kaart gebracht?
“Gas gebruiken wij vrij weinig: zo’n 800 tot 900 kuub,” strooit Sam meteen getallen. “Wij hebben een dichte houtkachel die we bij kou aanzetten. Qua elektra zitten we op zo’n 2.200 tot 2.400 kilowatt per jaar. Toen de kinderen nog thuis woonden, was dat tegen de 6.000, hè?”
Via een app van de energieleverancier houdt Sam de actuele standen bij. De slimme meter leest automatisch het gebruik uit en hij heeft er een sport gemaakt om dat te volgen. Maar, het moet wel leuk blijven, vindt Sam.
“Ieder mens gebruikt energie en dat mag ook,” geeft hij ons mee. “Maar je moet er natuurlijk wel een beetje op letten.”