Niet alleen voor energiebesparing, maar ook wooncomfort

Tussenwoning – 1985.

In de ramen zou ik graag driedubbel glas met een roostertjes voor ventilatie willen.

Woonplaats: Lelystad (Donaustraat). Bouwjaar: 1985. Voorlopig energielabel: B. Soort woning: tussenwoning. Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF op 1 mei 2018

Mevrouw Vink aan het woord:

Waarom heeft u interesse in de energiescan?
Ik ben er voor gevraagd. Omdat ik ook in de huurdersorganisatie heb gezeten, heb ik wel interesse in wat de woningcorporatie doet. Ik ben benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn.

 Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Ik heb spaarlampen en een aantal ledlampen. Ook heb ik zonnepanelen en ben ik heel zuinig met energie.

Waar zou u mee aan de slag willen?
In de ramen zou ik graag driedubbel glas met een roostertjes voor ventilatie willen. Zodat ik niet meer een raam open hoef te zetten. Bovendien verdwijnt er veel warmte door het glas. En zulke ramen zijn ook meteen geluidswerend.

Wat heeft u daarbij nodig?
Weet ik niet zo goed. Bij mijn vorige huurhuis kon je zelf bijbetalen als je iets wilde, Nu kan dat niet meer, want het ene huis wordt dan meer waard dan het andere huis en de huur mag niet hoger.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Denk dat buren met een koopwoning al veel energiebesparende maatregelen hebben genomen. De meesten hebben al zonnepanelen. Mijn buren die ook in een huurhuis wonen hebben PV panelen genomen, van een jonge generatie (3 jaar geleden geplaatst).

 Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
De woningbouw heeft als plan om deze huizen ‘in te pakken’ om ze zo energieneutraal te maken. Ik twijfel of dat voor deze huizen een goed plan is. Ik ben voorstander van helemaal renoveren inclusief de tussenmuren. Dus niet alleen voor energiebesparing, maar ook wooncomfort.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook nul op de meter willen bereiken?
Wij hebben stadsverwarming en koken elektrisch. We zouden nul op de meter kunnen worden als het huis wordt ingepakt. Het wooncomfort moet goed blijven. Lijkt me fijn om niet meer van netbeheerders afhankelijk te zijn.

Wat voor mogelijkheden ziet u met het concept circulair en/of biobased bouwen voor uw eigen huis in de toekomst?
Dat zou ik niet weten. Ik ben wel voorstander van het fenomeen. Op de buitenkant van mijn huis zit milieuonvriendelijk hout, omdat het geïmpregneerd is met giftig stof en vernietigd moet worden. Dat wordt vervangen als het huis wordt ingepakt. Maar wat gebeurt er met de verwarmingselementen? Wat gebeurt er met het glas? Het zou wel mooi zijn als alles weer hergebruikt kan worden.