“Omdat we nog een oude meter hebben, loopt-ie achteruit”

Lelystad – Wijngaard – 1974 – energielabel C.

Qua energiebesparing hebben we al behoorlijk wat gedaan, maar je kunt er altijd iets van leren

Woonplaats: Lelystad, Wijngaar. Bouwjaar:  1974. Voorlopig energielabel:   C. Energiescan: volgt ASAP. Maatregelen: zonnepanelen

 

 

In samenwerking met de gemeente Lelystad heeft het Energieloket Flevoland de winactie “energiescan” georganiseerd. Uit de deelnemers zijn vijftien bewoners geselecteerd voor een energiescan. Wie zijn die winnaars en wat verwachten ze van zo’n scan?

Een van de winnaars van een energiescan is de familie Bos. Sinds 1974 woont de familie in de Wijngaard te Lelystad, maar binnen de wijk is er wel verhuisd. Nadat hun drie zoons het huis uit gingen, heeft het echtpaar hoge Wijngaard een kleine twintig jaar geleden verruild voor de huidige twee-onder-een-kap uit 1974 in de lage Wijngaard. We stelden meneer Bos een aantal vragen.

“Omdat we nog een oude meter hebben, loopt-ie achteruit”

Waarom hebben jullie meegedaan aan deze actie?
“We vonden het interessant,” zegt meneer Bos. “Qua energiebesparing hebben we al behoorlijk wat gedaan, maar je kunt er altijd iets van leren.”

Wat is de situatie van de woning op dit moment?
“Er is al veel gedaan aan isolatie. Door de vorige bewoner zijn de buitenmuren geïsoleerd. De spouw is volgespoten met steenwol. Op onze beurt hebben wij zo’n vijftien jaar geleden kunststof kozijnen met HR-glas laten plaatsen. In 2014 hebben we twaalf zonnepanelen op ons dak laten installeren. De opbrengst daarvan is zo’n 2.500 kilowattuur. Omdat we nog een oude meter hebben, loopt-ie achteruit.”

Wat verwacht u van zo’n scan?  Waar verwacht u te kunnen verbeteren?
“Je pikt er altijd wat van op,” legt meneer Bos uit. “Eerlijk gezegd doen wij vooral ook mee voor de kennis, want ik verwacht niet heel veel te gaan veranderen. Onze vloer is misschien een zwak punt: we hebben wel vloerverwarming, maar geen vloerisolatie. In het verleden heb ik daar wel naar laten kijken, maar het bleek een vrij kostbare investering. Ik kan behoorlijk wat gas stoken voordat die kosten eruit zijn en ik ben al eenentachtig.”

Heeft u het verbruik nauwkeurig in beeld?
“Niet á la minuut. Ik zou het kunnen opzoeken, maar ik weet dat niet uit mijn hoofd. Onze zonnepanelen hebben vorig jaar wel meer opgebracht dan andere jaren, maar dat kwam vanwege de prachtige zomer. Op dit moment betaal ik maandelijks nog wel wat aan elektra. Daarom had ik de installateur benaderd om panelen bij te leggen op het dak, maar hij adviseerde dat niet te doen.”