Tijdens onze inloopspreekuren horen we regelmatig over infrarood-verwarming.

Lelystad – Buitenhof – 2018 energielabel A++. All-electric wonen in Lelystad. De infraroodverwarming van de familie Holt

Achtentwintig zonnepanelen is in ons geval voldoende om energieneutraal te wonen.

Woonplaats:     Lelystad, Buitenhof (Roderveld). Bouwjaar: 2018. Energielabel:  A++. Soort woning:   Vrijstaande woning

 

Tijdens de spreekuren in de loketten krijgen we regelmatig vragen over de warmte van infrarood-panelen. Hoewel het geen uitgesproken nieuwe techniek is, stuiten we niet heel vaak op huishoudens die verwarmd worden via infraroodverwarming. Toen de familie Holt op ons pad kwam, waren we dan ook erg blij. Zij verwarmen hun woning met infrarood en delen graag hun beleving met ons. Lees hier hun verhaal.

“Onze woning is opgeleverd in juli 2018,” begint Gert-Jan Holt. “Maar in de aanloopfase daarvoor merkten wij dat de gas-discussie erg heftig aan het worden was. Dus besloten wij op dat moment meteen om nog eens goed naar onze plannen te kijken. Dat werd al snel preventief aanpassen: we besloten van het gas af te gaan.”
Dat aardgasvrij wonen was een nieuwe invalshoek voor de familie, maar het was bepaald niet de eerste stap. In de vorige woning was duurzaamheid ook al een begrip. Sowieso is het thema al jarenlang iets dat de gemoederen bezig houdt.
“We moeten echt voorzichtiger omspringen met onze energiebronnen.” zegt Gert-Jan daarover.
“Op mijn vorige woning had ik ook al twaalf zonnepanelen liggen, dus we zijn niet onbekend met dit onderwerp. Maar nu zijn we wel een stapje verder gegaan, want in onze nieuwe woning hebben we gekozen voor all-electric. Of aardgasvrij, het is maar hoe je het noemen wil. Daarom hebben we op dit dak ook gekozen voor achtentwintig zonnepanelen. Dat is in ons geval voldoende om energieneutraal te wonen.”

 Wonen zonder aardgas is precies waar de energietransitie voor Nederland over gaat. In traditionele woningen wordt gas gebruikt voor drie dingen: koken, warm tapwater en verwarming van de woning. Er zijn al redelijk wat bewonersverhalen te vinden van Flevolanders die met warmtepompen aan de gang zijn gegaan. De familie Holt, echter, besloot te kiezen voor infraroodverwarming.
“Beneden dan, want boven hebben we andere keuzes gemaakt,” specificeert Gert-Jan. “Boven hangen elektrische radiatoren voor als het echt heel koud is. Maar wij hebben boven de verwarming eigenlijk altijd uit staan. Deze radiatoren hebben nog niet aangestaan sinds de woning is opgeleverd.”

“De warmte voelt het gelijkmatig.”

Beneden heeft de familie ervoor gekozen om infrarood-verwarming onder de gekozen PVC-vloer te leggen. Koken gebeurt op inductie en voor warm water in de badkamer is er gekozen voor een elektrische boiler. In de keuken is een elektrische cooker (instant heater) geïnstalleerd. Beide apparaten zijn zeer onderhoudsarm, dus daar verwacht Gert-Jan weinig kosten en gedonder van, in de toekomst. Deze woning functioneert dus zonder CV-ketel én zonder warmtepomp.
“Het leefklimaat in onze woning is heel anders dan mensen gewend zijn,” zegt Gert-Jan over de verwarming. “Het is overal in huis even warm en behaaglijk, nu. De warmte voelt het gelijkmatig. Dat komt enerzijds door het type verwarming, maar ook omdat er in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis geen tocht meer is. Dus de lucht in huis staat ook stil.”
Met gelijkmatige warmte bedoelt Gert-Jan dat hij geen stralingswarmte uit een apparaat meer voelt, omdat de hittebron onder de hele vloer ligt. Voor wie dat niet gewend is, zal dat best wel even wennen zijn. Maar de familie zelf vindt het veel comfortabeler.

“Makkelijk, onderhoudsarm en goedkoop”

“Volgens mij is dit een heel makkelijke, onderhoudsarme en goedkope manier om je huis te verwarmen,” zegt Gert-Jan als er naar de kosten gevraagd wordt. “In de winter gebruiken we meer elektra, terwijl er dan weinig wordt opwekt. Met de 28 zonnepanelen op het dak zijn we aan het eind van de rit wel neutraal. We zijn sinds kort wel begonnen met monitoren. Op een koude winterdag zijn we ongeveer 30 kilowatt kwijt aan verwarming.”

Om de vloerverwarming constant te houden op een koude winterdag, staat de verwarming in totaal maar een halve dag aan. Omdat de PVC-vloer de warmte ook een tijdje vasthoudt, schakelt het systeem zichzelf steeds aan en uit als de warmte in de woning zit. “Wie een hoger wattage infraroodverarming onder de vloer legt, kan zelfs nog sneller en heter verwarmen,” zegt Gert-Jan tenslotte. “Maar dan smelt je wel weg, hè?”

Wat kunt u doen?

Behalve de familie Holt zijn er meer bewonersverhalen waarin u kunt lezen welke keuzes andere Flevolanders maakten om duurzamer, energiezuiniger of zelfs aardgasvrij te gaan wonen. Mocht u willen weten wat er voor uw bestaande woning mogelijk is, kunt u op onze website de tool “verbeter uw inzicht” doorlopen. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.