“Vermoedelijk ontsnapt er warmte uit kieren en gaten. Maar is dat echt zo?”

Lelystad, Rozengaard, 1978, voorlopig energielabel C.

“Goed inzicht op het hoogtarief en daltarief heeft ons echt gestimuleerd om de wasmachine en droger ’s avonds of in het weekend te laten draaien”

Woonplaats:   Lelystad, Rozengaard. Bouwjaar: 1978. Voorlopig energielabel: C. Energiescan:  volgt. Maatregelen: isolatie.

 

 

In samenwerking met de gemeente Lelystad heeft het Energieloket Flevoland de winactie “energiescan” georganiseerd. Uit de deelnemers zijn vijftien bewoners geselecteerd voor een energiescan. Wie zijn die winnaars en wat verwachten ze van zo’n scan?

Een van de winnaars van een energiescan is de familie Schraal. De familie woont in een hoekwoning (1978) aan de Rozengaard te Lelystad. Op de van oorsprong tweelaagswoning is zo’n tien, twaalf jaar geleden een verdieping gebouwd. Aan de achterzijde (noordkant) slaat het kunststof groenig uit.
“Daar is het gewoon koud,” zegt Hans, voorheen werkzaam geweest in onder andere de bouw, daarover. “De opbouw zou goed geïsoleerd moeten zijn, want de plannen moesten van de gemeente aan behoorlijk wat eisen voldoen. Dat komt omdat wij de eerste waren die in deze wijk zo’n opbouw plaatsten.”

“Wij denken dat er warmte ontsnapt uit kieren en gaten. Maar is dat echt zo?”

Waarom werkt u mee aan een energiescan?
“Laten we wel wezen: onze koopwoning is toch wel wat ouder. De kwaliteit van hedendaagse nieuwbouw is echt verbeterd ten opzichte van ons bouwjaar. Wij denken dat er warmte ontsnapt uit kieren en gaten. Maar is dat echt zo? En zo ja: waar zitten ze dan en hoe kunnen we dat oplossen? Dat hopen we te weten te komen. Zelf zijn we wel altijd al bezig met hoe we het warm kunnen houden. We letten er goed op om deuren dicht te houden, zodat er geen onnodige tocht ontstaat. Maar als je de kans hebt om iemand langs te laten komen om eens goed naar onze woning te kijken, dan is dat toch heel fijn?”

Waar verwacht u te kunnen verbeteren?
“Wat we sowieso wel verwachten is dat ons aquarium fors stroom verbruikt. Maar we vinden die vissen leuk en een hobby mag wat geld kosten, toch?” vraagt Hans zich af. “Maar naar onze spouwmuurisolatie ben ik erg benieuwd. Is het goed of slecht en zou dat vervangen moeten worden of valt daar op een andere manier verbetering uit te halen? Onze woning verliest op de noord- en hoekzijde toch wel wat warmte weg, denken we. Hopelijk zijn onze vermoedens straks bevestigd of ontkracht. Als we meer weten, kunnen we iets gaan doen.”

Wat is er al gedaan aan de woning?
Los van de opbouw is het glaswerk verbeterd. Gefaseerd zijn er boven en beneden kunststof kozijnen met HR++-glas geplaatst. Achter niet, omdat daar tien jaar geleden een uitbouw is geplaatst.
“Bij die uitbouw hebben we destijds gekozen voor goed isolerend glas en dakisolatie,” zegt Hans daarover. “Aan de voorkant hebben we het dubbelglas vervangen voor HR++-glas. Trouwens, we hebben ook de CV-ketel vervangen voor een energiezuiniger type.”

Is het huidige verbruik in kaart gebracht?
“Daar hebben we een aardig beeld van,” zegt Hans. “We stappen elk jaar over naar een andere energiemaatschappij. Vooral vanwege het financiële plaatje, natuurlijk. Door de slimme meter en het overstappen, bekijken we de afrekeningen goed. Daardoor hebben we goed inzicht op het hoogtarief en daltarief. Dat heeft ons echt gestimuleerd om de wasmachine en droger ’s avonds of in het weekend te laten draaien. Want je ziet dat gewoon op de eindafrekening terug.”

Niet iedereen wint een energiescan, maar dat is geen punt. Loop eens binnen tijdens een van onze spreekuren om te kijken wat er voor u mogelijk is. Online kunt u de module Verbeter uw huis doorlopen of meer bewonersverhalen lezen. Dat geeft al heel veel informatie. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief.