“Voor nog geen vijfentwintighonderd euro was voor de hele woning het glas vervangen”

Lelystad – De Wijngaard – 1970 – energielabel E.

Jammer om geld uit te geven aan iets dat niet hoeft.

Woonplaats: Lelystad, De Wijngaard . Bouwjaar: 1970. Voorlopig energielabel: E. Energiescan: rapport nog niet beschikbaar. Maatregelen:  isolatie: glas, vloer en spouwmuur.

In samenwerking met de gemeente Lelystad heeft het Energieloket Flevoland de winactie “energiescan” georganiseerd. Uit de deelnemers zijn vijftien bewoners geselecteerd voor een energiescan. Wie zijn die winnaars en wat verwachten ze van zo’n scan?

Een van de winnaars van een energiescan is een familie die woont in een tussenwoning uit 1970 op De Wijngaard te Lelystad. Hiervoor woonde de familie in Dronten, maar zo’n drie jaar geleden verhuisden ze naar deze wijk. Dat bevalt prima: de rust, het groen. Of zoals meneer zegt: “We vinden het hier erg fijn. De grap is wel dat we hierheen zijn gegaan voor de voorzieningen, maar daarvoor toch vaak terug naar Dronten gaan.”

Waarom werkt u mee aan een energiescan?
“Om eens te kijken wat we nog missen of nog beter kunnen doen. We hebben al veel aan isolatie gedaan, maar misschien komen er nog een paar restpuntjes naar boven. Het mooiste zou ik het vinden als er een infraroodcamera komt. Op die afbeeldingen kun je die warmtelekken echt mooi zien.”

“In het verleden zaten we ‘s winters regelmatig met een dekentje voor de televisie en dat is nu veel minder”

Waar verwacht u te kunnen verbeteren?
“Een ding weet ik al wel,” zegt meneer, “we hebben nog geen aanvullende dakisolatie. Het huis komt uit 1970 dus er zit wel iets op het dak, maar dat moet verbeterd. Daar zijn we alleen nog niet aan toe, want dat kost vrij veel tijd en geld. Als we van de adviseur een indicatie van die kosten voor dakisolatie of renovatie zouden krijgen, zou dat heel handig zijn.”
Meneer vervolgt daarna: “Over het dak gesproken: we hebben begin dit jaar ook zonnepanelen overwogen, omdat het ons financieel interessant leek. Uiteindelijk kwamen we op zo’n € 4.000 voor acht panelen, wat een terugverdientijd van zeven á acht jaar inhield. Daar hebben we uiteindelijk vanaf gezien, omdat het mogelijk is dat we binnen die tijd ergens anders gaan wonen. Ik denk dat ik dan verlies maak op die panelen. Als de terugverdientijd een jaartje of vier is, zou ik zonder twijfel instappen. Maar goed, de kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter, dus het kan best zijn dat we in de toekomst alsnog in stappen.”

Wat is er al gedaan aan de woning?
“Zo’n  2,5 jaar geleden hebben wij het glaswerk laten doen,” klinkt het meteen. “Dat viel me qua kosten heel erg mee. Voor nog geen vijfentwintighonderd euro was voor de hele woning het glas vervangen. Vorig jaar rond deze tijd hebben we de vloer en spouwmuurisolatie laten doen. En je voelt dat ook wel: in het verleden zaten we ‘s winters regelmatig met een dekentje voor de televisie en dat is nu veel minder. Omdat we al vloerisolatie hadden, hebben we bij het plaatsen van een nieuwe keuken ook meteen een tegelvloer met vloerverwarming meegenomen. Dat is ook heel lekker. Maar als je geen vloerisolatie hebt, heeft vloerverwarming niet zoveel zin.”

Is het huidige verbruik in kaart gebracht?
“Wij zitten rond de 2.000  kilowattuur stroom en 850 kub gas per jaar. Daarmee verbruiken we vrij weinig. Dit is zo’n beetje het energiegebruik voor een eenpersoonshuishouden, maar wij wonen met z’n drieën. Ik vind het jammer om geld uit te geven aan iets dat niet hoeft. En voor het milieu is het ook goed, natuurlijk.”

En u dan?
Voor wie nog nooit een infraroodafbeelding van een woning heeft gezien, staat hiernaast een voorbeeld. Op de foto staan warmte en kou afgebeeld. Op die manier kun je dus precies zien waar de warmte uit de woning lekt.
Helaas wint niet iedereen een energiescan. Maar dat is geen punt! Loop gewoon eens binnen tijdens een van onze spreekuren om te kijken wat er voor u mogelijk is. Online kunt u de module Verbeter uw huis doorlopen of meer bewonersverhalen lezen. Dat geeft al heel veel informatie. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief.