“We laten nog te vaak onnodig lichten branden in huis.”

Lelystad – Mevrouw Smelik- Gedeputeerde.

“Ons voornemen is alle stekkers en opladers helemaal eruit te halen”

Waar zit denk je jouw lekje?
Cora Smelik, Gedeputeerde duurzaamheid en milieu bij provincie Flevoland, houdt zich dagelijks bezig met het thema duurzaamheid. We vroegen haar naar haar ontdekte lekjes: “Zelf heb ik moeite met het uitdoen van lichten. Mijn dochters en ik vergeten het toch nog te vaak. Dan laten we lichten onnodig branden waar het niet nodig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de badkamer. Mijn man is er zelf veel beter in, maar heeft met ons meegedacht. Ondertussen is de hal aangepakt met een automatische sensor. Hierdoor gaat het licht automatisch aan, maar ook uit. Dit moeten we verder doorvoeren in ons huis.” Cora vervolgt: “Ik heb thuis gezegd dat het belangrijk is om vol te houden om mij erop aan te spreken: “Zeur erover, geef het aan of laat me elke keer maar een dubbeltje betalen! Dat licht moet gewoon uit en een automatisme worden.” Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter. Verder zijn we bewust bezig met energiezuinig leven. We rijden onder andere elektrisch en hebben zonnepanelen.”

“We laten nog te vaak onnodig lichten branden in huis.”

 Wat doe je verder om lekjes te voorkomen?
“We hebben een nieuwe keuken met inductie en cooker aangeschaft. De cooker verspilt niet meer energie dan een waterkoker. Het zit in een boilertje die zo goed is geïsoleerd dat het minder energie kost en goed warm blijft. Dat hebben we goed uitgezocht. De droger gebruiken we eigenlijk bijna niet meer. Als je de was ophangt is het bijna net zo snel droog en het bespaart behoorlijk veel energie. Ook hebben we stekkerblokken met schakelaars die we aan en uit kunnen zetten.”

Andere verrassingen?
Cora denkt na: “Ik denk dat het sluimerverbruik toch wel meer energie verbruikt dan dat wij denken. Er staan toch onbewust veel apparaten op stand-by. Ons goede voornemen is daarom toch wel gewoon alle stekkers en opladers helemaal uit het stopcontact halen, of er een schakelaar tussen te plaatsen.”