“Het is de investering zeker waard! Mijn energierekening is gehalveerd en ik draag bij aan het milieu.” (bewoner)

Urk – 1988 – energielabel D.

Toen de prijzen van de benodigde apparatuur begonnen te zakken, heb ik de koe bij de horens gevat.

Woonplaats:  Urk. Bouwjaar: 1988. Voorlopig energielabel: D. Energiescan: nee. Maatregelen: zonnepanelen

 

Waarom is het thema energie belangrijk voor u?
We moeten gewoon van dat gas af. Op die manier lossen we de problemen in Groningen op en zijn we veel minder afhankelijk van landen die nu ons gas leveren, zoals Rusland. En mijn energienota is de helft minder.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Door gesprekken met mijn zwager kwam ik op het idee om het gas uit mijn huis te bannen. Toen de prijzen van de benodigde apparatuur begonnen te zakken, heb ik de koe bij de horens gevat. Ik ben mijn huis stukje bij beetje gaan vrijwaren van gas.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u al uitgevoerd?
Eerst heb ik het dak met zonnepanelen bekleed. Vervolgens heb ik het huis van vloerverwarming voorzien en de hele warmtevoorziening overgezet naar een zogenaamde lucht-waterwarmtepomp. Die staat op het dak van mijn huis.
Deze pomp werkt eigenlijk als een omgekeerde airco: de buitenunit absorbeert warme lucht en de binnen-unit gebruikt de lucht om water op te warmen. Dat water voorziet via cv-buizen het hele huis van warmte.
Tegelijkertijd heb ik een zonneboiler geplaatst en heb ik mijn huis voorzien van extra geïsoleerde kunststof kozijnen en deuren (zonder brievenbus) met HR++ glas. Ook heb ik mijn huis volledig voorzien van LED verlichting.

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie?
Hoewel ik al het nodige doe aan duurzaamheid, zijn er wat mij betreft nog altijd verbeteringen mogelijk. Op dit moment, bijvoorbeeld, rijd ik in een hybride auto. In de toekomst wil ik een volledig elektrische auto aanschaffen. Ook wil ik af van de gasaansluiting die zich nu nog in mijn huis bevindt. Energieleverancier Liander vraagt 680 euro voor het afsluiten. Dat vind ik veel te duur. Inmiddels heb ik al 30 jaar vastrecht betaald, dus ik heb al genoeg bijdrage geleverd. Ik wacht tot de prijzen dalen.

Wat zijn uw geleerde lessen tot nu toe?
Verwacht geen “plug and play systeem”. Het is belangrijk dat het systeem goed afgesteld wordt. Je bent makkelijk een jaar bezig voordat de pomp ideaal is afgesteld. Maar het is de investering zeker waard! Mijn energierekening is gehalveerd en ik draag bij aan het milieu. Een win-win situatie, al zeg ik het zelf.

Wat wilt u andere bewoners mee geven?
Ga niet over een nacht ijs en laat je goed voorlichten. Op Tweakers, bijvoorbeeld, staat veel gebruikersinformatie. Nogmaals: een warmtepomp moet erg nauwkeurig afgesteld worden voor een goed rendement. Dat kan dus even duren. Hierdoor is mijn woning nu wel A++.