“Nu ik in de gaten heb wat dat elektrische kacheltje verbruikt, denk ik: die gaat niet meer aan”

Urk – Mevrouw Brands-Oost – Woningeigenaar.

Dat kacheltje wel echt, ja. Ik woon sinds februari in dit nieuwbouwappartement en als je een strenge winter krijgt, dan kun je hem aan zetten.

Lekje ontdekt? “Nou, ik heb een schouw met een elektrisch haardje erin,” zegt mevrouw Brands-Oost. Als ik dat als sfeerlicht aanzet, verbruikt dat niet veel, maar als ik dan de knop voor verwarming aanzet: nou, dan springt die meter helemaal omhoog! Die komt bij mij niet meer aan!

Kijk, de andere apparaten die veel stroom gebruiken in huis zijn de waterkoker en het koffiezetapparaat. Maar ja, ik drink gewoon thee en koffie, dus daar kom je niet omheen. Maar als je dan gewoon zet wat je drinkt en het in een thermosfles doet, is dat ook te overzien.”

Verrast over het ontdekte lek?
“Dat kacheltje wel echt, ja. Ik woon sinds februari in dit nieuwbouwappartement en als je een strenge winter krijgt, dan kun je hem aan zetten. Maar nu ik in de gaten heb wat dat elektrische kacheltje verbruikt, denk ik: die gaat niet meer aan. Vroeger was dat anders, toen hadden we allemaal van die elektrische kacheltjes. Dan was er geen douche in huis en ging je naar boven om je te wassen waarbij het elektrische kacheltje de ruimte verwarmde, en ook als het koud was. Tegenwoordig moet je daar meer op letten, want het kost veel meer geld.”

Als u daardoor geld overhoudt aan het eind van het jaar. Wat zou u daar voor ‘leuks’ mee kunnen doen?
“Nou, dan zou ik lekker een dagje uit gaan, ofzo. Ja, al ben ik 81, ik heb nog steeds wel wensen! Dus, ik probeer op de kosten te letten, zodat ik gewoon leuke dingen kan doen af en toe.”