Voor elektriciteit verwacht ik binnen nu en 20 jaar een andere bron van energie.

Tussenwoning – 1993.

Woonplaats: Urk (Kooizand). Bouwjaar: 1993. Voorlopig energielabel: C. Soort woning: tussenwoning. Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF op 19 april 2018 (klik hier voor samenvatting van de scan).

 

Meneer Brands aan het woord


Waarom heeft u interesse in de energiescan?
Mijn woning heeft op dit moment een voorlopig energielabel B. Gelet op alle ontwikkelingen rond duurzaamheid, fossiele energie en de mogelijk toekomstige verplichtingen is het in elk geval gewenst alvast na te denken over mogelijkheden voor mijn woning om label A te verkrijgen.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Afgezien van het vervangen van de kozijnen en ramen aan de voorzijde van mijn woning, eigenlijk geen enkele. Het is wel het beste glas wat er op dit moment op de markt is.

Waar zou u mee aan de slag willen?
In eerste instantie uiteraard isolerende maatregelen voor de gehele woning. Ik heb ook wel nagedacht over zonnepanelen op het dak, maar de investering houdt me nog tegen.

Wat heeft u daarbij nodig?
Informatie, kennis en financiën. Ook mis ik op dit moment het gevoel van overtuiging of ik daadwerkelijk iets eruit al ga halen. Of dat er in de nabije toekomst niet veel effectievere mogelijkheden zullen zijn.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Een enkeling heeft al het nodige gedaan.

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Geheel geïsoleerd en aangesloten op gasloze voorzieningen. Voor elektriciteit verwacht ik binnen nu en 20 jaar een andere bron van energie.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook nul op de meter willen bereiken?
Ik zit nog 10, hooguit 15 jaar in dit huis en de investering daarvoor haal ik er niet uit. Wellicht zijn er tegen die tijd betere voorziening. Ik kan me voorstellen dat je zo duurzaam mogelijk bezig moet zijn, maar het hele plaatje wordt nog teveel bepaald door de financiën.

Bent u bekend met het concept circulair en/of biobased bouwen?
Circulair bouwen ja, wordt alleen hier nog niet toegepast. Biobased nee.

Welke mogelijkheden ziet u voor uw huis hierin voor in de toekomst?
Als de vraag van vervanging zich gaat voordoen, wil ik dat wel doen ja. Maar als het niet vervangen hoeft te worden, ga ik het niet toepassen.