Wethouder Post van gemeente Urk

Door minder apparaten aan te doen, bespaar je het meest.

“Als je de inductiekookplaat, de bakoven en een magnetron samen gebruikt om te koken, dan zie je gelijk die meter omslaan”

Wethouder Gerrit Post van de gemeente Urk bracht via een energiemeter zijn energie verbruik in kaart. Voor de Wethouder zijn Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Duurzaam bouwen, Mobiliteit en Bereikbaarheid begrippen die dagelijks aan bod zijn. De vraag is natuurlijk: hoe zit dat nu thuis?

 

Heeft u een lek gevonden?
“Nee, wij hebben geen energielek thuis,” stelt wethouder Gerrit Post absoluut. “De afgelopen jaren heb ik al veel aan de woning gedaan: zonnepanelen, een verlichtingsplan en meer. Spannende dingen ben ik daardoor niet tegen gekomen. Maar, we hebben wel energieslurpers, zeker in de keuken. Maar weet je wat het is? Ik kook gewoon lekkere dingen en dat mag dan best wel eens wat meer kosten.”

“Met slow cooking gebruik je minder stroom en het wordt nog lekkerder ook”

 

Heeft u wel in kaart waar het verbruik hem in zit?
“Als je de inductiekookplaat, de bakoven en een magnetron samen gebruikt om te koken, dan zie je
gelijk die meter omslaan,” wethouder Post uit. “Dat gaat echt hard, zeker als je naar de temperatuur kijkt. Een grote rollade van een kilo of drie kun je grillen in hete lucht op 220 graden met een magnetronfunctie op 180 watt erbij. Maar je kunt hem ook een uurtje langer laten grillen op 120 graden zonder die magnetronfunctie. Met slow cooking gebruik je veel minder stroom en het wordt nog lekkerder ook. Dat is eigenlijk net als bij de ecostand van de vaatwasser: die duurt een uur langer, maar gebruikt veel minder stroom.”

Wat heeft uit deze ervaring meegenomen?
“Als ik extra apparatuur aan zet, zie je het verbruik veranderen en het is best wel interessant om dat in kaart te brengen. De grootste besparing zit hem dus in het ‘niet aan doen van iets’. Ik heb in de hal een grote kroonluchter hangen en die hoeft niet de hele dag aan. Maar dat staat-ie vaak wel. Zeker met een puber in huis die, natuurlijk, alles aan laat staan. Als ik daar dan wat van zeg, zeggen ze: we hebben toch zonnepanelen? Dus daar moet je wel achteraan.”