“De grote Amerikaanse koelkast, welke wij overgenomen hebben van de vorige bewoners, is een energielekje”

Jaap Steenkamer (GroenLinks, Almere)

Waar zat jouw energielekje?

De energielekjes van Jaap bevinden zich op verschillende plekken. Zoals Jaap zelf had verwacht is de grote Amerikaanse koelkast, welke hij overgenomen heeft van de vorige bewoners, een energielekje. Ook de game computer en de televisie verbruiken redelijk wat energie. Jaap vertelt: “Om zelf het feestje in huis te brengen tijdens de coronatijd is er een thuistap aangeschaft. Deze verbruikt ook veel energie. Ik ben van plan deze op ten duur weg te doen als de horeca openblijft’.

 Was dit een verrassing?

Het waren geen grote verrassingen voor Jaap. Wel is Jaap erg positief verrast over de isolatie van zijn woning. Jaap vertelt: “Mijn woning heeft een energielabel A waardoor de woning zo goed is geïsoleerd dat de verwarming het gehele jaar uit blijft staan. Hierdoor krijg ik geld terug van de energiemaatschappij in plaats van hen te betalen! Naast de isolatie zorgen ook de grote ramen op het zuiden ervoor dat het huis wordt verwarmd”.

 Wat ga je doen om je lekje te dichten?

Jaap is van plan zijn thuistap weg te doen en heeft daarnaast gekozen voor ledverlichting en gordijnen met een zilveren achterkant. Deze gordijnen zorgen ervoor dat de warmte in de zomer wordt geweerd. Daarnaast is hij het gesprek aangegaan met zijn VvE waardoor er ledverlichting in het gebouw is geplaatst. Dit leverde de VvE veel geld op!

Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?

De gemeente kan een mooie rol vervullen in de ondersteuning van energiebesparende maatregelingen en de bijbehorende informatievoorziening. Zo heeft de gemeente Almere inwoners een bon ter waarde van 90 euro gegeven voor kleine isolatie maatregelingen en worden woningabonnementen ondersteunt. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente helpt bij het opzetten van energiecoöperaties en VvE’s ondersteunt bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelingen. Jaap vertelt: “Veel VvE’s zouden de expertise en ondersteuning van gemeentes kunnen gebruiken in het verduurzamen van een pand. Denk aan het realiseren van zonnepanelen, dakisolatie of gemeenschappelijke laadpalen”.