“Doordat er duidelijke pieken te zien zijn op de energiemeter, werden wij erg bewust van ons energieverbruik”.

Colette Holter  (VVD Almere)

 

Waar zat jouw energielekje?

Bij Colette thuis is er gekeken op welke momenten er een piek in het energieverbruik te zien was op de energiemeter. Het viel voornamelijk op dat er een piek was op het moment dat de wasdroger aanstond en wanneer de broodrooster werd gebruikt. Colette vertelt: “Doordat er duidelijke pieken te zien zijn op de energiemeter, werden wij erg bewust van ons energieverbruik. Het is leuk om met het gezin bezig te zijn met de energiemeter”.

 

Was dit een verrassing?

Colette vertelt: “Het was opvallend dat de broodrooster veel energie verbruikte. Dit hadden wij niet verwacht omdat deze maar kort aanstaat”. Het was geen grote verrassing voor Colette dat de wasdroger een energielekje was, de wasdroger is inmiddels 10 jaar oud.

 

Wat ga je doen om je lekje te dichten?

“Het is lastig om bepaalde apparaten minder of niet te gebruiken. Wel zouden we erop kunnen letten dat we apparaten gebruiken wanneer de zon schijnt. Onze zonnepanelen kunnen het energieverbruik dan compenseren”. Daarnaast geeft Colette aan dat ze wil gaan kijken naar de energielabels van apparaten.

Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?

“Het isoleren van het huis is een goede eerste stap waar de gemeente inwoners in zou kunnen ondersteunen. Ons eigen huis is erg goed geïsoleerd waardoor de verwarming bijna nooit aanstaat. Wij wonen met vijf personen en ons energieverbruik is lager dan een huishouden van twee personen. We hebben een erg lage energierekening!”.