“Met simpele dingen waar je bewust van wordt bespaar je geld en energie”.

Marian Uitdewilligen (lijsttrekker, CDA, Noordoostpolder) is de challenge aangegaan: “Ontdek je lekje!” Ze heeft handige tips ontdekt om energie te besparen. Lekjes ontdekken levert energiebesparing én financieel voordeel op.

Waar zat jouw energielekje?

Door de energiebespaarmeetlat goed te bestuderen kwam Marian erachter dat de wasdroger, de oven, stekkers van apparaten en douchen veel energie kosten. Dat is natuurlijk niet nieuw. Eigenlijk weet je dat wel, maar als je er bewust van bent hang je je was toch eerder over een rekje dan het automatisch in de wasdroger te doen. Ook al hebben we zonnepanelen, ‘s winters dekt dat niet alles.

Was dit een verrassing?

Dit waren geen complete verrassingen voor haar. Maar ze is zich er nu extra van bewust dat bepaalde simpele dingen aangepast kunnen worden die weinig moeite kosten. Marian vertelt “Met simpele dingen waar je bewust van wordt bespaar je geld en energie”. Ook al lijkt het een druppel op de gloeiende plaat met deze energieprijzen, alle kleine beetjes helpen.

Wat ga je doen om je lekje te dichten?

Een eenvoudige tip van Marian betreft het voorverwarmen van de oven. In veel recepten staat als eerste punt vermeld “verwarm de oven voor”. Je kan ook de oven pas voorverwarmen als het gerecht de oven in gaat. Dan staat het gerecht wellicht langer in de oven, maar dan staat de oven niet ongebruikt aan! Daarnaast let Marian bewust op het gebruik van de wasdroger, het uitdoen van de verlichting, korter douchen en het instellen van de thermostaat op lagere temperaturen. En wat waarschijnlijk het meeste zal helpen: we gaan nu toch maar de vloer isoleren.

 Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?

Iedereen kan kleine aanpassingen in gedrag zelf doen. Echte grote stappen, zoals woningisolatie kosten meer geld. Dat moet je wel beschikbaar hebben. Dus gemeentelijke subsidie op woningisolatie is hard nodig.