Ondernemersverhaal: “Zonder in te leveren aan comfort kun je zoveel zuiniger wonen”

Meneer Davids over duurzaam wonen én ondernemen.

Tijdens het dorpsfeest in Ens raakte meneer Davids in gesprek met onze collega die de dorpentoer NOP 2019 deed. Meneer Davids is geboren en getogen in de Noordoostpolder. Sinds een jaartje woont hij in Ens, maar daarvoor woonde hij meer dan tien jaar in Nagele.

Woonplaats:  Noordoostpolder, Ens. Bouwjaar:  1990. Voorlopig energielabel:  B. Energiescan: n.v.t.. Maatregelen: isolatie & zonnepanelen

 

 

Bovendien is hij ondernemer in Emmeloord. Zijn bedrijf Heftruckcentrum Post verkoopt, verhuurt, least, onderhoudt en keurt heftrucks. Wij besloten hem eens te vragen hoe hij denkt over duurzaam wonen én ondernemen.

“Gas wordt langzaamaan duurder, dus komt er een omschakelpunt”

Het thema duurzaamheid heeft duidelijk uw interesse. Hoe komt dat?
“Het is gewoon leuke materie,” zegt de ondernemer meteen. “En je kunt er een hoop mee besparen. Nou ja, je kunt er ook heel veel aan kwijt. Sommige installaties zijn natuurlijk heel duur. Maar technisch gezien vind ik het heel interessant: welke technieken zijn er en wat kun je gebruiken? Gas wordt langzaamaan duurder, dus op een gegeven moment komt er een omschakelpunt. Wat ga je dan doen? Ik ben zelf aan het rondkijken en heb thermodynamische panelen gezien. Die hebben een goed rendement en daarmee kun je óók op een winterdag warmte creëren. Als je daar wat zonnepanelen met opslag bij plaatst, is een woning al zo goed als energieneutraal.”

“We kunnen veel verwachten van zonnepanelen en lithiumbatterijen”

Opslag bij zonnepanelen: u kijkt ook naar batterijen?
“Ja, op het werk zijn we natuurlijk bezig met batterijen. Wij verkopen, verhuren, leasen, onderhouden en keuren heftrucks. In die branche is elektrisch rijden al vrij lang normaal: 70% van onze klanten heeft elektrische heftrucks. Een van onze leveranciers bouwt ook opslagsystemen, dat zijn heel leuke toekomstdingen. Een andere heftruckfabrikant uit Azië levert ook elektrische bussen aan álle grote vliegvelden in Europa. Je ziet dat die bedrijven ontwikkelingen in batterijtechniek echt hebben toegepast op hun producten. We kunnen nog veel verwachten van zonnepanelen en lithiumbatterijen.”

Welke ontwikkelingen heeft u gezien in batterijen in dit soort apparaten?
“Het snelle opladen is wel het opvallendst,” aldus meneer Davids. “We zagen batterijen van Lithium-ijzerfosfaat ontstaan. In de volksmond noemt men dat lithium-ion, maar er zijn wel vijfentwintig soorten in. Doordat deze batterijen licht zijn en snel laden worden ze gebruikt in Tesla’s en telefoons. Maar door dat snelle laden kan zo’n batterij ook heet worden en soms wel eens ontbranden. De ijzerbatterijen laden wat minder snel en zijn wat zwaarder, maar wel veiliger. En dat tegengewicht is voor een heftruck natuurlijk juist gunstig.”

“We zijn aan het uitrekenen hoeveel zonnepanelen ons kunnen opleveren”

Heeft u zonnepanelen?
“Thuis liggen er vijftien zonnepanelen met zo’n 3.300 kilowatt. Op het bedrijf zijn we er naar aan het kijken Zonnepanelen zijn zeer interessant, zeker met de salderingsregeling. Als dat verdwijnt, zul je batterijen en opslag aan de gang moeten. Zodra de zon gaat schijnen en het gaat waaien, hebben we veel energie. Maar dat is vaak de verkeerde tijd, want mensen hebben het vooral ’s avonds nodig. Dus dat moet je bufferen, zodat je die energie kunt gebruiken op het juiste moment. Ons bedrijf gebruikt wel veel stroom overdag, want er zijn dus veel elektrische heftrucks. We zijn op dit moment aan het uitrekenen hoeveel zonnepanelen ons kunnen opleveren.”

“Zonder in te leveren aan comfort kun je zoveel zuiniger wonen”

Hoe bevallen de panelen thuis?
“Prima, op ons vorige huis lagen deze panelen ook,” zegt meneer Davids. “Daar brachten vijftien panelen ons jaarverbruik op. Dat weten we hier nog niet helemaal zeker, want we wonen hier nog maar een jaar. In deze woning hebben we overal led-verlichting gehangen bij het plaatsen van de lampen en dat was in de vorige woning nog niet zo. Ook is dit huis is beter geïsoleerd, want het is pas dertig jaar oud. De vorige woning was een van de oudste uit de Nagele, dus al bijna zestig jaar oud. Dat merk je echt wel in huis. Hier zit trippel glas in, dakisolatie, vloerisolatie en vloerverwarming met lagetemperatuurverwarming. Als je energie wil besparen, moet je naar lage temperatuur gaan. Het kost veel minder om dat op te wekken.”

Hoe denkt u dat een woning er in de toekomst uitzien?
“Ik ben een paar keer naar een bouwbeurs geweest en dan zie je zoveel mooie, nieuwe technieken. Zonder in te leveren aan comfort kun je zoveel zuiniger wonen. Dat vind ik prachtig om te zien, maar ja: er hangt ook een kostenplaatje aan. Maak je zo’n beslissing dan alleen economisch of kijk je ook naar het milieu? Ik denk wel dat mensen dat voor zichzelf moeten bepalen. Maar bij nieuwbouw óf een verbouwing kun je op nieuwe technieken meeliften. Eigenlijk ben je gek als je dat dan niet doet.”