Ondernemersverhaal: “Door zelf stroom op te wekken zijn we minder afhankelijk van de prijs van leveranciers” (ondernemer)
Remako Paper & Board: zevenhonderdvijftig zonnepanelen op het bedrijfsdak.
“Als je energie alleen maar koopt, draag je middels de ODE wel bij aan duurzame energie maar heb je er zelf niet de voordelen van. Dat zouden wij als gemiste kans zien. ”
Remako Paper & Board is gespecialiseerd in het verhandelen van (niet) reguliere partijen papier en karton. Wereldwijd! In de zomer van 2018 is het bedrijf getrokken in een gasloos nieuwbouwpand in Biddinghuizen. Bij de bouw van dat pand heeft de onderneming goed gekeken naar duurzaamheid en de toekomst. Wij spraken de heer Nodelijk over de keuzes.
Leeft het thema duurzaamheid binnen de organisatie?
“Absoluut, de papierketen is een van de meest succesvolle recycling-trajecten die er is,” legt meneer rustig uit. “Hoewel het een redelijk gesloten keten is, doen wij daar nog een laatste stapje bovenop. Maar ook buiten ons product nemen we duurzaamheid serieus.”
“Door zelf stroom op te wekken zijn we minder afhankelijk van de prijs van leveranciers en dragen we ons steentje bij aan een beter milieu”
Welke duurzame maatregelen heeft u getroffen aan het pand?
“Ons kantoor is energieneutraal, maar ook de fabriek is een eind op weg. Voor de bouw van het nieuwe pand bleek dat er korting op de hypotheek was als er een bepaalde EPC-waarde werd gehaald. Daar waren dan honderd panelen voor nodig. Wij hebben besloten om zevenhonderdvijftig panelen op het dak te leggen, zodat we nu zeventig procent van de totale energiebehoefte zelf opwekken met zonnepanelen. We hebben het plan om dat uit te breiden, dus onderzoeken we nu eerst of de dakconstructie dat aan kan. Door zelf stroom op te wekken zijn we minder afhankelijk van de prijs van leveranciers.”
Merkt u deze keuze ook in de financiële resultaten terug?
“Jazeker,” zegt meneer meteen. “Los van de korting op de hypotheek is de subsidie is ook harstikke goed. Sommige kosten blijven ook stijgen, daarom is die onafhankelijkheid ook prettig. Als je niet meegaat met opwekken en energie alleen maar koopt, draag je middels ODE wel bij aan duurzame energie, maar heb je er niet de voordelen van. Dat zouden wij als gemiste kans zien”