Ondernemersverhaal: “Zonde als je keihard werkt en het geld er aan de voordeur uitloopt”
Ondernemer Dirk-Jan Roos over zonnepanelen op zijn garagebedrijf.
Zeventien jaar geleden startte Dirk-Jan Roos Garage Roos, als onafhankelijke BMW- en MINI-specialist. Ruim zeven jaar geleden kocht de Almeerse ondernemer de oude filmstudio die hij ombouwde tot garagebedrijf op de Gooisekant in Almere en blijft hij in vastgoed investeren.
Ondertussen doet hij natuurlijk zijn werk: terwijl wij hem naar zijn verhaal vroegen, stond de teller op 562 APK’s en 2.059 tevreden klanten. Maar, hoe zit het met duurzaamheid? Tijd om de handrem eraf te trekken en dit ondernemersverhaal op snelheid te laten komen.
Is duurzaamheid een thema dat leeft binnen het garagebedrijf?
“Jazeker, ik vind dat je goed bezig bent als je ook je steentje bijdraagt,” zegt de ondernemer meteen. “Dat is voor het milieu goed, natuurlijk. Maar los daarvan streef ik vooral wat meer onafhankelijkheid na. Grote bedrijven hebben zoveel macht over ons mkb ondernemers: ze delen je mede hoeveel je omhoog gaat en dan moeten wij maar mee met de flow. Mijn energietarief is in zeven jaar tijd denk ik wel verdriedubbeld, terwijl mijn verbruik gelijk bleef. Hetzelfde pand, zelfde aantal werknemers.”
Heeft u het energieverbruik scherp onder de aandacht?
“Niet uit mijn hoofd, maar ik hou dat wel goed in de gaten,” zegt Dirk-Jan. “Vooral de bedragen. Per maand was ik zo’n € 650 kwijt aan elektra. Zo’n maandelijkse afschrijving is een beste kostenpost in je bedrijf. Als ondernemer heb ik mijn energierekeningen het liefst zo laag mogelijk.”
Welke energiebesparende maatregelen heeft u toegepast?
“Als eerste ben ik overgestapt op led-verlichting. Zeven jaar geleden kocht ik zeven gasontladingslampen van 400 Watt per stuk, want dat was destijds gewoon dé lamp voor de werkplaats. En die stonden de hele dag aan, hè? Nu heb ik zeven high-beam led-lampen: die geven drie keer zoveel licht en gebruiken 100 Watt per stuk. Het verschil is dan 300 Watt per lamp per branduur en ik heb er zeven die het hele jaar door elke werkdag aan staan. Dat scheelt enorm. Inmiddels liggen er sinds twee maanden ook 99 zonnepanelen op het dak en ik ben er blij mee.
Het gevoel klopt misschien niet helemaal, maar ergens denk ik: nu heb ik de Nuon in principe niet meer nodig voor mijn stroom. Zonnepanelen zijn ook waarde-vermeerderend voor mijn vastgoed. Dus mocht ik het willen verkopen, haal ik het er ook makkelijk weer uit. En zolang dat niet gebeurt, is mijn Nuon energierekening inmiddels naar nul verlaagd. Voor stroom betaal ik nu alleen nog netbeheerkosten, dus dat scheelt me zo’n vijfhonderd euro per maand.”
“Zonnepanelen zijn ook waardevermeerderend voor mijn pand”
Zijn er nog aanpassingen die op de planning staan?
“De verwarming van het pand,” stelt de ondernemer. “Ook daar praten we over serieuze kosten. Dat kost me ongeveer € 350 per maand. Het leek me een goed idee om de werkplaats ook elektrisch te gaan verwarmen, met heaters of misschien met infrarood. Maar goed, daar moet ik echt nog induiken. Ik wil er iets mee, maar dat uitzoeken kost ook wel wat tijd en moeite.”
Heb je nog tips aan andere ondernemers?
“Laat het niet liggen: het geld ligt voor het oprapen en de onafhankelijkheid is heerlijk. Het is zonde als je keihard werkt en het geld er aan de voordeur uitloopt. Maar ja, je moet er wel mee aan de gang gaan en als ondernemer iets doen. Heb je overal TL-balkjes hangen? Koop dan gewoon voor een paar tientjes led-lampen en hang ze op. Laat het niet liggen, pak je kans! Maar goed, daar staat dus wel wat uitzoekwerk tegenover. Met de zonnepanelen voelde ik me, eerlijk gezegd, wel een beetje alleen gelaten in de aftersales. Toen ze op het dak lagen, moesten er nog wel wat dingen gebeuren en daar was ik niet goed op voorbereid. Ze moeten online ergens aangemeld worden, dan moet je de Nuon bellen, de app van je omvormer installeren, ga maar door. Het zou wel fijn zijn als je daar als ondernemer beter in kan worden bijgestaan.”