Bij de aanleg van het pand is er gekozen voor BREEAM Excellent certificering, een keurmerk dat nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties beoordeelt op duurzaamheidsprestatie. Deze instantie toetst negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Dat betekent dat er vanaf het eerste begin al verregaand over duurzaamheid wordt nagedacht. Een nieuwbouwproject draagt niet zomaar dit certificaat. Wij spreken de mede-eigenaar van Picomel over duurzaam ondernemerschap.

 

“Wat wij heel belangrijk vinden, is dat je probeert om een moderne onderneming te zijn”

Leeft duurzaamheid als thema binnen de onderneming?
“Absoluut,” zegt de ondernemer meteen. “Wat wij heel belangrijk vinden, is dat je probeert om een moderne onderneming te zijn: voor je klanten, voor je mensen, voor wie dan ook. Ook onze leveranciers, dus. Wij kijken niet alleen scherp naar wat we zelf doen, maar ook naar wat we waar inkopen. Het gevolg is dan ook dat wij klanten hebben die maatschappelijk ondernemen heel belangrijk vinden. Dus dat scoort ook lekker.”

“Onze fabriek draait op een kwart van wat de windmolen van de boer hier tegenover opwekt aan duurzame stroom”

Wat hebben jullie gedaan aan verduurzaming van het vastgoed?
“Omdat wij ervoor gekozen hebben ons aan het keurmerk te houden, ligt dat niet zo simpel. Dat begint al bij de bouw, waarbij de doelstelling is dat er zo min mogelijk materiaal wordt verkwist. Daar komen nog allerlei maatregelen bovenop, van een bijenhotel tot goede isolatie, energiemanagement en goede werkomstandigheden. Onze fabriek draait op een kwart van wat de windmolen van de boer hier tegenover opwekt aan duurzame stroom. Nogmaals, dit zijn voorbeelden, want de certificering is verregaander dan ik het nu schets, maar het zijn voorbeelden. In de kern komt het erop neer dat je verder kijkt en denkt: als wij nu zouden stoppen, kun je van ons pand een bejaardentehuis maken, bijvoorbeeld. Dát is duurzaam denken.”

“Het komt erop neer dat je verder kijkt: als wij nu stoppen, kun je van ons pand een bejaardentehuis maken”

In hoeverre verdienen de maatregelen zichzelf terug?
“Wat ons betreft gaan de meerkosten nergens over,” zegt de ondernemer stellig. “Voor heel weinig geld creëer je een veel beter bedrijfsgebouw en -proces. Dus wat je aan meerkosten betaalt, verdien je zo weer terug. Sterker nog: zelfs als je helemaal niet groen wil denken, is duurzaam ondernemen een goede investering. Natuurlijk zijn sommige dingen moeilijk uit te drukken in iets financieels. De keuzes die wij gemaakt hebben, zetten ons wel echt in de voorlinie van ondernemingen die meegaan met hun tijd. Dat is niet tastbaar financieel uit te drukken, maar merken dus wel dat dit klandizie oplevert.”

“Zelfs als je helemaal niet groen wil denken, is duurzaam ondernemen een goede investering”