“Ons stroomverbruik gelijk uit met wat we opwekken”

Urk – Oranjewijk – 2018 – energielabel A.

Zelf duurzame energie opwekken is inmiddels wel standaard bij nieuwbouw.

Woonplaats: Urk, Oranjewijk. Bouwjaar:2018. Voorlopig energielabel: A. Energiescan: nee. Maatregelen: zonneceldakpannen

 

Op de duurzame voorlichting op het gemeentehuis van Urk kwam Jannes van Slooten langs. Uit zijn verhaal blijkt dat hij Als medewerker op het projectbureau van Zep zonneceldakpannen én als bewoner behoorlijk geëngageerd is als het op energiezuinig wonen aan komt. Het bedrijf maakt zonneceldakpannen die volledig in het dak geïntegreerd zijn.

“Energiezuinig wonen heeft altijd al mijn interesse gehad,” zegt Jannes als hem gevraagd wordt waarom dit thema hem zo aanspreekt. “Ik kom uit de bouw en ook daar ben ik er altijd mee bezig geweest. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en welke voor- en nadelen horen erbij?”
Van de toekomst verwacht Jannes vooral dat er meer aandacht zal komen voor volledig geïntegreerde systemen. “Zelf opwekken van duurzame energie wordt steeds belangrijker. Bij nieuwbouw is het inmiddels zelfs wel standaard. Maar ook in de bestaande bouw moeten er nog twee miljoen woningen nul op de meter worden. Ik denk dat dit veel invloed zal hebben op hoe een woonwijk eruit komt te zien. Vroeg of laat komt dan toch de vraag: hoe kunnen we dit op een mooie manier doen? Dan kom ik op een geïntegreerd systeem uit. Dus dat hebben we ontwikkeld. Ik denk dat dit het in de toekomst ook wel meer zal gaan voorkomen.”

“Het is natuurlijk wel leuk als je bij jezelf wat terug ziet, toch?” geeft Jannes toe.

Hoe ziet zijn situatie er thuis dan uit? In 2018 werd zijn eerste woning gebouwd. Vooral de lage vaste lasten en weinig onderhoud waren redenen om bewust voor nieuwbouw te kiezen. “Omdat woningen goed geïsoleerd worden opgeleverd, gebruik je sowieso al weinig gas. Daarbij hebben we zo’n tweehonderd zonneceldakpannen liggen. Dat komt overeen met 1.800 wattpiek, de opbrengst van zes moderne zonnepanelen.”
De geïntegreerde systemen werden door de projectontwikkelaar aangeboden. Meer dan de helft van alle buren heeft uiteindelijk gekozen voor een duurzaam dak. Jannes zelf heeft ook gekozen voor energiezuinige apparatuur en led-verlichting. Doormiddel van vloerverwarming is er lagetemperatuurverwarming aangelegd.
“Ons verbruik is al met al zo laag mogelijk,” vat Jannes de keuzes samen. “Met die combinatie komen we qua stroomverbruik gelijk uit met wat we opwekken. Maar we zijn wel aan het kijken naar zonneboilers en een slimme thermostaat om ons eigen verbruik nog verder te kunnen terugdringen.’’

“We zijn aan het kijken naar zonneboilers en een slimme thermostaat om ons verbruik nog verder terug te dringen.”

Zijn er nog geleerde lessen?
“Ja, achteraf gezien had ik graag een warmteterugwin systeem in de ventilatiebox willen hebben,” aldus Jannes. “Daar heb ik destijds niet over nagedacht, terwijl daar wel veel te winnen valt. Mocht ik nog eens gaan verhuizen of een nieuwe nieuwbouwwoning neer zetten, dan zou ik daar zeker voor kiezen.”
Sowieso vindt Jannes dat het een goed idee is om in kaart te brengen hoeveel energie er gebruikt wordt en hoe dat terug gedrongen kan worden. Isolatie is daarbij echt het begin, vindt Jannes. Ook bij een bestaande woning is het de moeite waard om het dak de spouwmuren te isoleren.
“Daar kun je echt veel verschil mee maken en dat verdient zichzelf terug. Net als energiezuinige apparaten,” legt Jannes uit. “In een bestaande woning kunnen een oude koelkast en vrieskast enorme energieslurpers zijn. Een moderne, hedendaagse variant verbruikt vaak veel minder. Ook verlichting geldt dat alle beetjes helpen, dus gebruik gewoon led.”

Bent u geïnspireerd door dit bewonersverhaal en wilt u weten wat er voor uw woning mogelijk is? Doorloop de tool “verbeter uw inzicht” en kijk welke maatregelen uw woning energiezuiniger kunnen maken. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief. Ook mag het duimpje omhoog, de Facebookpagina van Energieloket Flevoland is prima te volgen.

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!