Zeewolde, 1992, Pauwoog

Plaats: Zeewolde | Bouwjaar woning: 1992 | Woningtype: hoekwoning | Energielabel: Niet aanwezig

Isolerend glas, Zonnepanelen

Waarom wilt u aan de slag met energiezuinig wonen?

Het gaat mij om drie dingen; comfort, milieu en financiën. Ik vind het belangrijk om uit milieuoverwegingen zo min mogelijk energie te gebruiken. Veel tocht in huis is gewoon niet prettig en iedereen kan wel een lagere energierekening gebruiken, zeker nu.

 

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?

We hebben bijna alle lampen vervangen voor ledlampen. Eigenlijk alleen het lampje in de koelkast is nog niet vervangen, maar die heb ik net van het Energieloket gekregen. Uiteraard hebben we ook tochtstrips en zijn we bezig met een brievenbusklep. We zetten de verwarming niet heel hoog, slechts 18 graden. We dragen vaak dikke truien in huis. Behalve de woonkamer, verwarm ik andere ruimten eigenlijk niet. Op de zolder staat de verwarming wel eens aan. Hier droogt de was, want ik heb namelijk geen wasdroger. We luchten het huis ook regelmatig om droge lucht te behouden, dat is ook goed voor de gezondheid.

 

Waar wilt u nu mee aan de slag?

We zijn nu aan het overwegen om nieuw glas te nemen, dan denken we aan HR++ glas. In totaal hebben we 8m2 om te vervangen. Daarnaast rekenen we nu uit of het rendabel is om zonnepanelen te nemen. Dat is een lastige kwestie, want ons energieverbruik ligt erg laag waardoor de terugverdientijd lang kan worden.

 

Wat heeft u daarbij nodig?

Achtergrondinformatie over de kosten en het rendement van zowel het glas als de zonnepanelen. Wat ook meespeelt is de vraag: hoe gaat onze buurt van het gas af? Zou er stadverwarming komen of wordt ons gevraagd een warmtepomp aan te schaffen? Dat maakt veel uit voor wat je nu aan je huis doet. Vanuit de gemeente is hierover nog geen duidelijkheid. Ik woon in de Vlinderbuurt, daar start de gemeente volgend jaar met een verkenning.

 

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?

Redelijk zoals nu, aardgasvrij en twee grijze mensen erin.

 

Heeft u tips of adviezen voor anderen?

Neem de tijd om jezelf goed te informeren. Neem geen overhaaste keuzes, neem de tijd om beslissingen te nemen. Ga ook eens bij de buren spieken die al verder zijn met verduurzaming. Zeker als de huizen ongeveer dezelfde leeftijd hebben kun je veel van elkaar leren.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen