”We verminderen ons energieverbruik door de wasdroger voornamelijk te gebruiken voor handdoeken. Op deze manier gebruiken we de droger tot wel 25% minder vaak dan onze wasmachine.”

(Wenda Westerhuis, D66 Zeewolde)

Waar zat jouw energielekje?
Bij Wenda thuis verbruiken voornamelijk de oudere apparaten de meeste energie zoals de wasdroger, wasmachine, oven, kookplaat en waterkoker. “Het is duidelijk te zien op de energiemeter dat het energieverbruik omhoogschiet wanneer deze apparaten worden gebruikt. Tijdens het gebruik van warm water of het aanzetten van de televisie zien we nauwelijks een piek”.

Was dit een verrassing?
Er waren geen grote verrassingen naar voren gekomen voor Wenda. “We wisten dat bepaalde apparaten zoals de droger veel energie verbruikte”.

Wat ga je doen om je lekje te dichten?
“We verminderen ons energieverbruik door de wasdroger voornamelijk te gebruiken voor handdoeken. Op deze manier gebruiken we de droger tot wel 25% minder vaak dan onze wasmachine. Ook zorgen we dat de wasdroger, wasmachine en de vaatwasser vol zijn voordat wij deze aanzetten”. Ook wordt er bij Wenda thuis energie bespaart door korter te douchen, de stekkers uit het stopcontact te trekken na het opladen, de verwarming niet voor een kort moment aan te zetten en te letten op energie labels. Een laatste tip die Wenda meegeeft: “Wanneer ik de waterkoker gebruik, probeer ik het warme water te bewaren in een thermoskan zodat de waterkoker niet opnieuw aangezet hoeft te worden”.

Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?
“De gemeente zou een rol kunnen spelen in het geven van voorlichting en het bewust maken van inwoners over het energieverbruik. De gemeente Zeewolde heeft bijvoorbeeld “de week van de duurzaamheid” en zou ook educatie programma’s op scholen kunnen aanbieden om de bewustwording te vergroten. Daarnaast biedt de gemeente een duurzaamheidslening om energiebesparende maatregelen in en aan de woning te financieren”.