Zeewolde, Kuinder, 1986, C

Plaats: Zeewolde | Bouwjaar woning: 1986 | Woningtype: vrijstaand | Energielabel: C

Waarom wilt u aan de slag met energiezuinig wonen?

Dat past in mijn hele patroon om het gebruik van elektra terug te dringen. We hebben nu al elf jaar, acht zonnepanelen op ons dak. Mijn stroomverbruik komt ongeveer overeen met de stroom opwek van de panelen, op 200 tot 300 kWh na. Een aantal jaar geleden heb ik zelf een monitoringsysteem geplaatst. Ik weet dat in die laatste 200 tot 300 kWh veel sluipverbruik zit en ik ben benieuwd hoe ik dit nog aan kan pakken.

 

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?

In ieder geval de zonnepanelen, we hebben triple glas laten zetten. Het nadeel is nu wel dat de buitenkant van de ruit iedere ochtend beslaat zeker in het voor- en najaar. Verder zijn we flink aan de slag geweest met ons gedrag: energiezuinige lampen, geen onnodige lampen laten branden enzovoort. We gebruiken weinig elektrische apparaten. Als laatste wandelen en fietsen we ook veel. Dat heeft natuurlijk geen directe impact op ons elektraverbruik, maar ik vind dat je ook in het algemeen zuinig moet zijn met energie. Door veel te wandelen en te fietsen verbruiken we ook geen brandstof voor de auto.

 

Waar wilt u nu mee aan de slag?

Dat is natuurlijk het sluipverbruik en we overwegen vloerisolatie onder de vloerverwarming aan te laten brengen.

 

Wat heeft u daarbij nodig?

Ik begreep dat de ISDE subsidie verruimd is, dat is fijn. Daar maak ik graag gebruik van.

 

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?

Ik denk niet dat we daar dan nog wonen. Bij ons in de straat wordt nu een groot onderhoud aan de weg gedaan. Het is jammer dat er niet meteen een warmtenet ingelegd is. Hopelijk is onze woning over 30 jaar wel helemaal aardgasvrij. Of wel via een warmtepomp, ofwel via een warmtenet. Uiteraard is dan ook het dak geïsoleerd.

 

Heeft u tips of adviezen voor anderen?

Overleg met je buren of je gezamenlijk dingen kunt doen of zoek naar een collectief waarbij je kunt aansluiten. Een vriend van mij zei laatst dat zijn broer zonnepanelen kan installeren en of ik samen zonnepanelen wilde aanschaffen. Dat zet mij aan het denken of we misschien onze acht zonnepanelen uit willen breiden. We besparen dan door gezamenlijk in te kopen.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen