“We zetten de wasdroger en wasmachine aan als de zon schijnt zodat de zonnepanelen en energieverbruik compenseren”

Lazise Hillebregt (D66, Dronten) is de challenge aangegaan: “Ontdek je lekje!” zij heeft handige tips ontdekt om energie te besparen. Lekjes ontdekken levert energiebesparing én financieel voordeel op.

Waar zat jouw energielekje?

Lazise merkt dat de wasdroger en wasmachine energielekjes zijn. Lazise vertelt: “We zetten de wasdroger en wasmachine aan als de zon schijnt zodat de zonnepanelen en energieverbruik compenseren. Als je energie opwekt wil je ook energie verbruiken”. Daarnaast viel het Lazise op dat de energiemeter niet op een verbruik van 0 komt te staan in de nacht. Dit komt doordat apparaten zoals de koelkast en vriezer ‘s nachts aanblijven.

Was dit een verrassing?

Het verbaasde Lazise dat de oude oven bijna twee keer zoveel energie verbruikte als de wasdroger. De oven op grill stand verbruikte nog meer energie! Ook de elektrische kachel kostte enorm veel energie. Toch vielen bepaalde apparaten ook erg mee in het energieverbruik. Lazise vertelt: “Wij hebben in de woonkamer vrij goede led-verlichting aangeschaft en we merken dat deze verlichting amper iets verbruikt. Ook de buitenverlichting en de pomp van het zwembad verbruikt minder dan verwacht”.

 

Wat ga je doen om je lekje te dichten?

Bij Lazise thuis worden grote apparaten gebruikt als de zon schijnt om het energieverbruik te compenseren. Daarnaast willen ze een slimme meter blijven gebruiken om het energieverbruik te blijven monitoren. Lazise geeft aan: “Ons energieverbruik is erg laag, door onze zonnepanelen verbruiken wij evenveel energie als een eenpersoonsrijtjes woning terwijl we met 5 personen in vrijstaand huis wonen!”. Ook staat de thermostaat overdag iets lager als er weinig mensen thuis zijn.

 

Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?

Lazise geeft aan dat een belangrijke vraag is: hoe zorg je dat energierekening omlaag gaat? Het begint bij het bewustzijn van de inwoners. Er zijn mooie producten die de gemeente geeft zoals een duurzaamheidslening. Daarnaast ondersteunt de gemeente het Energieloket wat de bewustwording van inwoners verhoogd. Lazise geeft aan: “We leren uit de praktijk, het begint bij jezelf”.