“Wij hebben zonnepanelen aangeschaft en gebruiken voornamelijk apparaten op momenten dat de zon schijnt. Op deze manier zorgen wij dat energie lokaal gebruikt wordt”.

Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren, Almere)

Waar zat jouw energielekje?

Bij Jesse thuis zijn ze al vele jaren bezig met energiebesparing. Jesse vertelt: “Wij vragen ons bij alles af of het energieverbruik nodig is. Bijvoorbeeld, wanneer er voldoende ruimte is kan de was ook gedroogd worden op een wasrek. Daarom hebben wij er bewust voor gekozen om geen droger aan te schaffen”. Daarnaast geeft Jesse aan dat de computer een energielekje is. Onder andere door het type scherm verbruikt dit meer dan verwacht.

Was dit een verrassing?

Doordat Jesse al vele jaren bezig is met energiebesparing zijn er geen grote verrassingen voor hem. Wel is hij positief verrast over de hoeveelheid warmte die de grote ramen op het zuiden naar binnen brengen. “Ook wanneer het buiten koud is zorgen de zonnestralen ervoor dat het huis wordt verwarmd. Op deze manier houden wij onze energierekening erg laag”.

Wat ga je doen om je lekje te dichten?

Bij Jesse thuis wordt er op verschillende manieren energie bespaart. De spaarlampen zijn vervangen voor Ledverlichting, er wordt korter gedoucht, er wordt gelet op energielabels bij de aanschaf van apparaten, en daarnaast is er bewust gekozen om geen droger aan te schaffen. Daarnaast is de overstap gemaakt naar inductie en een elektrische auto om alvast voorbereid te zijn op aardgasvrij wonen. Naast energiebesparing let Jesse ook op energieopwekking. Jesse vertelt: “Wij hebben zonnepanelen aangeschaft en gebruiken voornamelijk apparaten op momenten dat de zon schijnt. Op deze manier zorgen wij dat energie lokaal gebruikt wordt”.

 Wat vindt u dat de gemeente moet doen om energiebesparing te bevorderen?

Jesse geeft aan dat er vooral bij het bouwen van nieuwe woningen gekeken moet worden naar energiebesparing en opwek. Zo kan er van tevoren al nagedacht worden over de isolatie, het plaatsen van zonnepanelen, een groen dak of groene gevels. Ook zou de gemeente moeten kijken naar het lokaal gebruiken van energie zodat het net minder wordt belast. Extra aandacht moet er geschonken worden aan de groep inwoners die zelf geen energiebesparende maatregelingen kunnen treffen zoals bij bewoners van sociale huurwoningen. Goed isoleren van huizen zorgt voor een lagere energierekening wat op dit moment voor veel mensen van belang door de stijgende energieprijzen.