Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen? 

Met zonnepanelen benut je jouw dak om zelf schone en voordelige elektriciteit op te wekken. Schuin of plat, de meeste Flevolandse daken zijn geschikt hiervoor. Geldt dat ook voor jouw dak? Neem contact op met het Energieloket Flevoland. Voor elk contact ligt tevens een gratis waaier klaar om je te verkoelen bij zomerse warme dagen.

Er zijn drie factoren die bepalen hoeveel zon er op jouw dak valt. Hoe meer zon, hoe geschikter jouw dak. 

De richting en helling van je dak
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zon, maar ook schuine daken op het oosten of westen zijn erg geschikt voor zonnepanelen. Een schuin dak op het noorden is minder geschikt. Schuine daken hebben altijd twee kanten. Een dak op het oosten, heeft ook een kant op het westen. Zo wek je op de ene kant ’s ochtends energie op en op de andere kant ’s middags. Bij een plat dak is de richting minder belangrijk. Je kunt de zonnepanelen zelf alle kanten oprichten. De helling van je dak bepaalt ook hoeveel zon de panelen kunnen vangen. Bij een schuin dak is een hellingshoek tussen de 20 en 50 graden het gunstigst. Op platte daken kan een installateur de panelen in de meest optimale hoek zetten. 

Schaduw op je dak
Schaduw heeft invloed op de stroomopbrengst van je zonnepanelen. Denk hierbij aan hoge gebouwen of bomen rond je huis, maar ook aan een schoorsteen of dakkapel waardoor schaduw op de panelen valt. Veel schaduw verlaagt de opbrengst van je zonnepanelen, maar een beetje schaduw is niet erg. Met een micro-omvormer of een power-optimizer kun je ook panelen leggen op een dak waar per dag een beetje schaduw op valt. 

Hoeveel ruimte biedt je dak?
Bekijk ook hoeveel ruimte er is. Op de plaats van een schoorsteen of raam kun je geen panelen plaatsen. Boven op een dakkapel kun je wel zonnepanelen plaatsen mits de dakkapel stevig genoeg is.  

Denk ook eens aan deze daken!
Niet alleen daken van woningen zijn zeer geschikt om zonnepanelen te plaatsen, ook andere daken zijn geschikt. Denk bijvoorbeeld aan agrarische daken, schooldaken, het dak van je kantoor of buurthuis! Dit zijn grote daken waardoor er veel ruimte is voor zonnepanelen. Samen met anderen kun je kijken of je die daken kunt gaan benutten voor gezamenlijke energie-opwek, zoals via een collectief. Ook daarover geeft Energieloket Flevoland advies.  

Voor meer informatie neem contact op met Energieloket Flevoland

 

  • Bel: 0320-252004 of  0527-633931 

Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.  

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.  
Energieloket Flevoland helpt!    

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen